Många döda av corona i Stockholms förorter efter sena åtgärder
STOCKHOLM Det dröjde två veckor innan myndigheterna började agera mot spridningen av coronaviruset i Stockholms norra förorter genom att gå ut med information på andra språk, trots att den första svenska patient som avled av coronaviruset kom därifrån, avslöjar Expressen.
Sveriges första dödsfall inträffade i Järva-området den 11 mars, och sjukvården noterade att flera av de smittade kom från samma område, enligt Expressens granskning.
Helgen den 13-14 mars kontaktade Sjukvården Smittskydd Stockholm för att fråga om de såg samma tendens.
Men det tog Smittskydd Stockholm över en vecka att analysera postnumren för de smittade patienterna. Den färdiga analysen visade på en överrepresentation i förorterna vid Järvafältet.
Först då agerade Anna König Jerlmyr (M) genom att kalla till pressträff för att berätta att de skulle affischera i utsatta områden.
Läs även: Kommun larmar: Ungdomar hostar medvetet i närheten av äldre
Det tar tre till fyra veckor från smitta till dödsfall av coronaviruset enligt Folkhälsomyndigheten. Det innebär att smittan spreds i Stockholms norra förorter medan man fortfarande bara testade personer som hade vistats i en riskzon, eller varit i kontakt med någon som vistats i en riskzon.
Varken Folkhälsomyndigheten eller Smittskydd Stockholm vet hur smittan spridit sig i området runt Järvafältet.
– Jag kan inte säga exakt när tillfället skedde. Det här är personer som blivit sjuka och sökt vård. Det är utifrån att de kommit till sjukvården på grund av att de blivit dåliga som vi hittat dem, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm i Region Stockholm, till Expressen.
Läs även: Corona: 6 av 15 avlidna i Stockholm hade somaliskt ursprung
Den 23 mars rapporterade SVT Nyheter att minst sex av de 15 personer som hade avlidit av coronaviruset i Stockholm hade somaliskt ursprung.
Jihan Mohamed, läkare och styrelseledamot i svensksomaliska läkarföreningen, sade till SVT att kulturella skillnader och brist på information kunde ha att göra med coronavirusets spridning bland svensk-somalier.
– I den somaliska kulturen är det viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk. När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, sade Mohamed.
På fredagen hade 15 personer med somalisk bakgrund i området avlidit efter att ha smittats av coronaviruset, enligt Expressen. Bara på torsdagen dog fem svensksomalier enligt uppgift till tidningen från en boende i området.
Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell översätts viktig information fortlöpande på alla relevanta språk, men det sker med så mycket som en veckas fördröjning.
– Hade vi vetat det här hade det varit önskvärt att informationen kom på vissa språk direkt, självklart, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Expressen.
Läs även: Ny demonstration utanför Migrationsverket – fler än 50 personer på plats
Hej.
Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.