Många komplikationer under prostataoperationer – Kirurger har för lite erfarenhet

Genrebild Foto: Flickr
  • Måndag 18 sep 2017 2017-09-18
E-post 2

SVERIGE Många svenskar som genomgår prostatacanceroperationer lider av komplikationer under operationen som leder till urinkontinens och impotens. En av orsakerna bakom detta är att majoriteten av kirurger som utför den typen av operationer inte besitter den erfarenhet som Socialstyrelsen rekommenderar.

Många prostataoperationer leder till komplikationer i Sverige. 20 procent av patienter blir urinkontinenta och 50 procent blir impotenta efter operationer, det uppger Sveriges Radio.

En teori om varför komplikationer är så vanliga under prostataoperationer är att kirurger inte har tillräckligt med rutin gällande den typen av ingrepp.

Pär Stattin, ordförande för det nationella prostatacancerregistret, har sammanställt statstik om antalet operationer per kirurg och år.

Statistiken visar att ett stort antal av operationerna utförs av kirurger som endast utför fem till tio liknande operationer per år. Detta är långt under Socialstyrelsens rekommendation som menar att en kirurg bör utföra minst 25 prostatacanceroperationer per år för att vara tillräckligt kompetent.

Enligt Stattins statistik uppfyller endast 10 procent av de som opererar med öppen teknik och 50 procent av de som opererar med robotteknik Socialstyrelsen krav.

Klas Göran Gravander är läkare och drabbades av prostatacancer för två år sedan. Han litar inte på svenska läkare och utförde därför sin prostatacanceroperation i Tyskland.

– Jag litar inte fullt ut på en kirurg i Sverige på samma sätt som jag litade på kirurgen i Tyskland. Jag tyckte att eftersom jag fortfarande är yrkesverksam så ville jag inte gå runt på jobbet med blöja. Inkontinens och impotens är ju något som inte imponerar på omgivningen, säger Klas Göran Gravander, till Sveriges Radio.

En av orsakerna bakom att så få kirurger har den nödvändiga erfarenheten är att många landsting, de senaste åren, köpt in maskiner för robotkirurgi. Det gör att operationer sprids ut över flera mindre orter. Pär Stattin är kritisk till detta och menar att det skulle vara bättre om några få regionala center, med de mest erfarna kirurgerna, utför prostatacanceroperationer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag