Människosmuggling får sänkt straff i Högsta Domstolen

Arkivbild. Foto: News Oresund
Arkivbild. Foto: News Oresund
  • Onsdag 8 Nov 2017 2017-11-08
E-post 341

SVERIGE Högsta Domstolen beslutar att sänka straffet från 3 månaders fängelse till 80 dagsböter för ett fall av människosmuggling som ägde rum under 2015. Enligt domaren har straffet sänkts till följd av att ingen tog betalt och att det hela ses som en engångsföreteelse.

Under mitten av september 2015 körde två män in två stycken utländska män till Sverige från Danmark via Öresundsbron. En av personerna som dömdes för människosmuggling har fått straffet sänkt från fängelse till 80 dagsböter i Högsta Domstolen, det uppger Sveriges Radio.

2015 när händelsen ägde rum körde de två dömda männen över Öresundsbron med bil. De såg två illa klädda män stå vid väggrenen och stannade bilen för att erbjuda de två utländska männen skjuts till Sverige. Det ska inte finnas några bevis för att männen har tagit betalt för smugglingen och sänkningen av straffet beror även på att det var endast två personer som smugglades in.

En händelse som denna har tidigare betraktats som människosmuggling av normalgraden och gett fängelsestraff. HD anser däremot att på grund av omständigheterna ska händelsen ses som ett ringa brott och endast dagsböter ska utdelas.

Båda männen fälldes för människosmuggling men det var endast en av dem som gick vidare till HD. Det var där han fick straffet sänkt från tre månaders fängelse till 80 dagsböter.

– Det vi säger i avgörandet det är att ett människosmugglingsbrott som regel ska anses som ringa om det inte är bevisat något annat än dels att smugglingen är en engångsföreteelse, dels att den avser enstaka utlänningar och slutligen att den då har skett utan ersättning, säger Mari Heidenborg, domare i Högsta Domstolen, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag