Mardrömssiffror för S i SCB: Rekordtapp bland LO-medlemmar – var fjärde medlem väljer nu SD

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 11 jun 2018 2018-06-11
E-post 1828

SVERIGE I SCB:s fördjupade partisympatiundersökning så fortsätter krisen för Socialdemokraterna. Stödet bland LO-medlemmarna är nere på 38,5 procent samtidigt som SD ökat till 24,9 procent i samma grupp.

Under våren har Socialdemokraterna och LO:s ledning tydligt pekat ut Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna som ett högerparti. Taktiken ser inte ut att ha fungerat.

Ledarsidorna.se:s ansvarige utgivare Johan Westerholm har tittat närmare på några av siffrorna.

– SD går kraftigt fram i den grupp som klassar sig själva som arbetare. Från maj 2014 då man hade 10,1 procent till i dag fyra år senare 25,3 procent. Hela ökningen motsvarar i princip vad Socialdemokraterna tappat i motsvarande grupp. S går från 46,5 procent till 29,4 procent, säger Westerholm och fortsätter:

– Sverigedemokraterna ökar även starkt i gruppen tjänstemän. Där går man från 3,6 2014 till 10,1 procent 2018. Inom gruppen företagare dubblar man sitt stöd från 8,5 till 17,4 procent.

Vad innebär det här?

– Det här är en fullständig katastrof för Socialdemokraterna. LO-kollektivet har flyttat på sig. Det är också en mycket tydlig varningssignal för Centerpartiet och Moderaterna som positionerat sig som företagarvänliga partier.

– Sverigedemokraterna har påbörjat en etablering av sig själva som det nya politiska mittenpartiet på den klassiska vänster-höger-skalan, säger Johan Westerholm.

Stödet bland utlandsfödda var i maj 2014 47,6 procent hos S. Hos SD var det vid samma tid låga 2 procent. Men även här har det skett en markant förändring. Stödet för S bland utlandsfödda är enligt SCB:s senaste mätning 39 procent – SD landar på 12 procent.

– Den stora förändringen skedde under 2015 och den stora flyktingkrisen då. Det är kanske som Ken Ring sa. Att många utlandsfödda tänker ”Att man måste ta hand om de som är här redan först”, säger Johan Westerholm.

Hela undersökningen går att läsa här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag