Expressen: Margot Wallström gick med på Putins krav – Försvarsmakten nekar

Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 16 feb 2015 2015-02-16
E-post 251

SVERIGE Enligt Expressen har Sveriges utrikesminister Margot Wallström lagt sig för ryska krav. Under en kommande försvarsövning får inte svenska JAS-plan landa i Estland. Försvarsmakten förnekar dock att någon landning var planerad.

Under morgonen kunde Expressen rapportera att utrikesminister Margot Wallström accepterat krav framförda av den ryska ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev.

Kraven rör den stundande flygvapenövningen över Östersjön, där bland annat Sverige och USA deltar. I ett möte med kabinettssekreterare Annika Söder uttryckte Tatarintsev sitt lands oro för det svenska deltagandet och krävde att svenskt flyg inte skulle stationeras i Estland under övningen.

Enligt en uppgiftslämnare till Expressen gick Annika Söder med på detta. Utrikesminister Margot Wallström ska enligt tidningen sedan ha underrättats om löftet och i sin tur även garanterat att Sverige ska hålla det.

– Tjänstemän i regeringskansliet anser att utrikesministern gjort sig skyldig till ministerstyre, och enligt uppgiftslämnare i regeringskansliet är försvarsminister Peter Hultqvist rasande över att diskussionerna med Ryssland skett utan hans vetskap, skriver Expressen.

På sociala medier har det under förmiddagen börjat dryftats om att det nu behövs ett misstroendevotum, då Wallströms agerande mycket väl skulle kunna vara just ministerstyre.

Expressen skriver även att det råder upprorsstämning inom både regeringskansliet och Försvarsmakten. Det interna motståndet är uppenbart, likaså att Utrikesdepartementet läcker.

Förnekar allt

Både regeringen och Försvarsmakten förnekar dock att man ens planerat att landa i Estland.

– Det fanns inga sådana planer, säger Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten, till Aftonbladet.

Enligt en promemoria från mötet mellan Annan Söder och Viktor Tatarintsev har frågan om den svenska baseringen i Estland nämnts, men enligt Aftonbladets källor refererar PM:et just till att svenska JAS-plan inte ska landa i Estland. Om så är fallet har Expressen helt enkelt missförstått och feltolkat informationen i PM:et.

Baltikum en ofrånkomlig del av Sovjetunionen

Det är dock inte första gången en socialdemokratisk utrikesminister är ute och slirar i frågan Baltikum.

1989 reste utrikesminister Sten Andersson till Tallin där han under en intervju förnekade att Estland var ockuperat. I själva verket var landet bara en del av Sovjetunionen.

Även dåvarande kabinettssekreterare, Pierre Schori, verkade inte ha några problem med Stormakt Röd.

– Det är ofrånkomligt att de är en del av Sovjetunionen, sa han i en intervju med Svenska Dagbladet då.

I samma regering som Sten Andersson satt även Margot Wallström, då som kyrko- konsument- och ungdomsminister.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag