Marttinen (SD) om Löfven (S): ”Svaga förutsättningar att förstå problem”

Adam Marttinen, Stefan Löfven Foto: Pressbild/SVT
  • Måndag 7 sep 2020 2020-09-07
E-post 10543

STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven (S) upprepade på måndagen att det inte finns några kopplingar mellan brottslighet och etniska grupper. Nu får han stenhård kritik från oppositionen.
– Löfven är helt värdelös. Inte ens när polisen explicit pekar på att det finns en klanbrottslighet kopplad till invandring så vägrar han att ta i den informationen, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

På måndagen fick Stefan Löfven (S) frågor av TV4:s Ulf Kristofferson på en pressträff om biträdande rikspolischef Mats Löfvings uttalande i Ekots lördagsintervju om att minst 40 kriminella klaner kommit till Sverige enbart för att ägna sig åt brottslighet. Löfven ville inte koppla det till invandring.

– Vi ska agera på det som är fel, det som är brottsligt oavsett bakgrund, oavsett orsaken till det. Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet och exakt varifrån du kommer, utan det är annat. Men det förtar ju inte att vi har en gemensam uppgift att se till att knäcka gängbrottsligheten. Gängen ska knäckas, så är det, sade Löfven.

Sverigedemokraternas Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson, är mycket kritisk.

– Stefan Löfven fortsätter att hävda att invandringen inte påverkar brottsligheten. Det kan inte bli tydligare än så här, när polisen säger rakt ut att den här brottsligheten är kopplad till invandring, att regeringen inte har förmåga att hantera den brottslighet som är kopplad till migrationen, säger Marttinen. Han tillägger:

– Det är oförskämt av Löfven, att när Mats Löfving gör ett förhållandevis djärvt uttalande som han riskerar att få mycket kritik för, bara avfärda det.

Marttinen menar att den invandringskopplade kriminaliteten har flera lager.

– Dels finns den direkta effekten av människor som kommer hit för att begå brott. Som i det här fallet med klaner. Det finns terrorister som kommer hit. Sedan har vi utländska stöldligor som opererat här sedan länge.

– Men sedan har vi också den indirekta konsekvensen av den misslyckade migrationspolitiken. Där det har kommit människor som inte integrerats i vårt samhälle. Människor som har värderingar som går i strid med vårt sätt att leva. Där det uppstår konflikter och segregation som regeringen är helt oförmögen att lösa. Migrationspolitiken är en avgörande faktor. Förstår man inte det har man svaga förutsättningar att förstå problem i samhället generellt.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejlaPelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag