Massivt stöd för undantagstillstånd i Frankrike

Bild: Toufik-de-Planoise/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 4 jul 2023 2023-07-04
E-post

69 procent av fransmännen vill se ett undantagstillstånd för att komma till rätta med de våldsamma upplopp som pågått i flera franska städer den senaste tiden, visar en opinionsmätning som Le Figaro beställt. 31 procent motsätter sig ett undantagstillstånd enligt mätningen.

Enligt samma mätning fördömer 69 procent våldet från upploppsmakarna, medan 28 förstår våldet utan att godta det. Bara 3 procent godtar våldet.

Upploppen riktar sig främst mot den franska polisen efter att Nahel Merzouk, 17, sköts ihjäl av polis efter en biljakt i Parisförorten Nanterre på tisdagen i förra veckan.

Enligt Le Figaros undersökning stödjer 57 procent av fransmännen polisen, medan 32 procent inte stödjer polisen. 11 procent anger att de inte har någon åsikt.

Den franska politiker som fått mest stöd på grund av upploppen är Marine Le Pen. 39 procent av de som svarat på undersökningen gillar hennes inställning till upploppen.

Motsvarande siffra för president Emmanuel Macron är 33 procent. Vänsterns Jean-Luc Mélenchon, som vägrat fördöma upploppen, får bara stöd av 20 procent i undersökningen.

En insamling till stöd för polismannen Florian M, som sköt ihjäl Merzouk och utreds för mord, har samlat in 1 357 000 euro, vilket motsvarar 16 miljoner kronor, på plattformen GoFundMe.

Pengarna ska gå till Florian M:s familj, och bakom insamlingen står Egyptenfödda medieprofilen Jean Messiah, tidigare politiker för Le Pens Nationell samling och det nationalistiska partiet Reconquête.

Läs även: Här jämför Polens premiärminister kravallernas Frankrike med Polen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag