Mata inte staten

  • Tisdag 7 Nov 2017 2017-11-07
E-post 2078

Sverige är ett högskatteland samtidigt som välfärden är allt mer underfinansierad. Att fortsätta betala en hög skatt betyder i praktiken mer av samma. Därför är det högst angeläget att ställa frågan ”vad fan får jag?”.

Om du inte är nöjd med din bank, då byter du. Samma sak gäller försäkringsbolag, bilverkstad, var du köper mat och en rad andra saker du lägger pengar på. Att du har möjlighet att köpa dina varor och tjänster av andra ger dig makt. Du kan välja vem du gör affärer med.

Det sätter i sin tur krav på de företag som levererar varor och tjänster till dig. Om kunderna är missnöjda kan de inte tjäna pengar. Därför försöker företag alltid att vara bättre än sina konkurrenter. Det är en fungerande marknad.

Men vad gör du när du är missnöjd med staten? När dina skattepengar inte ger valuta för pengarna? Du kan förstås flytta till Malta där skatten är lägre och där du får betydligt mer för skattepengarna.

Du kan också försöka ta fajten på hemmaplan. Du kan sätta press på politiker och opinionsbilda för lägre skatter. Du kan ställa dig samma fråga som Leif Östling ställde. Vad fan får jag?

Om tillräckligt många människor ställer samma fråga kan vi få en förändring. Då skulle BB i Sollefteå kunna öppna igen. Då skulle du som arbetar kunna få mer över i plånboken. Då skulle Sverige kunna få en fungerande polis.

Men idag ser inte verkligheten ut så. Sverige är ett högskatteland där allt mindre pengar kommer tillbaka till dig som skattebetalare. Så kan det bli när staten aldrig utsätts för konkurrens, när pengarna kommer in till statskassan alldeles oavsett vad staten ger tillbaka.

Därför uppmanar vi dig att också ställa frågan: Vad fan får jag?

Vi tror att du som skattebetalare är bättre på att avgöra vad dina pengar ska gå till än vad staten är. Det går troll i staten, stora summor pengar som betalas in kommer aldrig tillbaka till skattebetalarna. Därför menar vi att det är fel att mata trollen.

Använd hashtaggen i sociala medier som Facebook och Twitter. Skriv ett mejl till din politiker. Skriv debattartiklar, blogga och prata med dina vänner. Och vill du flytta dina pengar till Malta kan du söka på google hur du gör. Det går alldeles utmärkt att rösta med fötterna också.

Mata inte staten Vilka står bakom?

Misesinstitutet har tagit sitt namn efter nationalekonomen Ludwig von Mises. Institutet arrangerar Freedomfest i Stockholm och opinionsbildar i frågor på temat frihet.

Nyheter Idag är den sajt du nu läser. Det är en allmänborgerlig och i grunden libertariansk tidning.

Skatt är stöld är en kampanj startad av Peter Strömberg för att avskaffa skatter helt och hållet.

Liberala partiet är det parti som "Liberalerna" gör sken av att vara.

Bubb.la är en frihetlig sajt som håller dig uppdaterad på de viktigaste och mest intressanta nyheterna, både i Sverige och internationellt.

Projekt Allmogen värnar och återberättar Sveriges frihetliga historia.

Libertarianerna är en kampanj i sociala medier som opinionsbildar i frihetliga frågor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag