Mathiasson: Konspirationen bakom covid avslöjad

Genrebild / Robert Mathiasson. Bild: SELF Magazine/CC BY 2.0 / Privat
  • Söndag 12 sep 2021 2021-09-12
E-post 485

Finns det en konspiration när det gäller covid? Ja, förmodligen. Det menar i alla fall nationalekonomins fader Adam Smith, och Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson låter sig övertygas. I veckans krönika förklarar han varför.

Nationalekonomins fader Adam Smith skrev i sin klassiska bok Nationernas välstånd att ”folk som arbetar i samma bransch träffas sällan, även om det gäller nöje eller förströelse, utan att konversationen slutar i någon sammansvärjning mot allmänheten eller i någon plan för att höja priserna.”

Idag hade Smith tvingats löpa gatlopp som konspirationsteoretiker för detta uttalande. Men frågan måste ställas om det finns en sådan ”sammansvärjning mot allmänheten” när det gäller covid?

Det första man kan konstatera är att det i varje fall tycks finnas en sammansvärjning vid de flesta middagsbord och fikarum mot att kunna diskutera frågan om covid på ett lugnt och sakligt sätt.

Bakom detta finns inte minst media. Drivna av ekonomisk kris och på ständig klickjakt för att öka annonsintäkterna spelar de på människors rädsla och underblåser hysterin. Som när monopolmedia – både statlig och privatägd – varje dag har rapporterat den minst sagt märkliga statistiska uppgiften från Folkhälsomyndigheten om hur många som dött med covid, inte av covid. Det betyder att den som dör av en tappad hårtork i badkaret, en bilolycka, en gängskjutning eller blir ihjälslagen av sin sambo, men råkar vara smittad av covid räknas in i rapporteringen. Men siffran låter skrämmande nog att väcka intresset bland mediakonsumenterna, så istället för att ifrågasätta den rapporteras den okritiskt vidare.

Utifrån Adam Smiths definition bör med andra ord varje redaktionsmöte hos mediajättarna ses som en sammansvärjning mot allmänheten.

Och låt oss för guds skull inte glömma läkemedelsindustrin. För ett tiotal år sedan skrev den svenske läkaren Peter Rost, tidigare vice vd för läkemedelsjätten Pfizer boken ”Sjuka pengar”. Han skildrar branschen inifrån och beskriver den som ”en gigantisk profitmaskin. Globalt tjänar branschen – Big Pharma – ofattbara 500 miljarder dollar, årligen. För att öka vinsterna skyr läkemedelsföretagen inga medel”.

Läs även: Mathiasson: Välfärdsprofitören Sandro Scocco och hans korrupta vänner

En före detta vice vd som erkänner att de inte skyr några medel i jakten på profiter. Det får mig att tänka på SVT:s intervju i januari i år med Mattias Häggblom som jobbar som fondförvaltare hos Swedbank. Han berättar att vaccin vanligtvis inte brukar vara en särskilt stor inkomstkälla för läkemedelsbolagen, men att ”covidpandemin kan bli en nystart för vaccinindustrin”. Flera av bolagen som tagit fram vaccin rusar på börsen och som Häggblom säger i intervjun, ”skulle covid-19 bli en säsongsinfluensa där vi behöver vaccinera oss varje år kan vaccinet bli en rejäl kassako även för de stora läkemedelsbolagen”.

Jag gissar att Adam Smith skulle ana ugglor i mossen inför denna potentiella ”sammansvärjning mot allmänheten”. Långt innan covid har det gång på gång avslöjats korruption och hur denna industri verkat inom myndigheter, vårdapparat och bland politiska makthavare för att få dessa att genom olika beslut öppna upp och skapa nya marknader. Har detta mygel upphört nu bara för att vi har fått covid? Ja, tycks många tidigare kritiker mena. Helt plötsligt har läkemedelsindustrin blivit en närmast filantropisk verksamhet som klivit fram och tar sitt humanitära ansvar för att bekämpa pandemin i det allmännas intresse.

Jag förbehåller mig rätten att vara skeptisk. Heliga kassakor blir inte mindre heliga för att för att det råder en pandemi, alldeles tvärtom ifall hela dina avsättningsmarknader mångdubblas av just en sådan pandemi.

Och de här vaccinpassen då som alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet nu säger sig vara för, trots att det varken finns någon ordentlig undersökning om hur de ska fungera eller om de är effektiva mot smittspridning. Men ett rungande ja ropar alla ändå i närmast enig kör. Och gladast av alla är nog företaget Kivra, som har erbjudit sig att administrera dessa pass, vilket rapporterades i media i veckan. Vem äger Kivra? Det gör HM-familjen Persson tillsammans med familjen Wallenberg. Kivra har i många år gått med förlust, men ägarna har varit målmedvetna i att de på sikt när de lyckats mer eller mindre monopolisera den digitala brevbranschen ska kunna införa avgifter och vända minus till stora plus. När Kivra nu erbjuder sig att administrera de digitala vaccinpassen innebär det samtidigt att miljoner efter miljoner av nya kunder förs in i Kivas kundregister.

Om vi håller oss till Adam Smiths definition finns det uppenbarligen många potentiella ”sammansvärjningar mot allmänheten och planer för att höja priserna”. Tills sådana saker är grundligt utredda förbehåller jag mig rätten att vara skeptisk och alltid ställa frågan ”vem tjänar på det” när det kommer nya förslag.

Läs även: Mathiasson: Svenska EU-medlemskapet var en blåsning redan från start

Läs även: Mathiasson: Afghanistan är inte Sveriges ansvar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag