Mathiasson: När ska svenskarna bli lika nyktra som danskarna?

Foto: Jacob Bøtter CC BY 2.0 / Privat
  • Lördag 18 jun 2022 2022-06-18
E-post

Dansk tillnyktring låter som en självmotsägelse, men när det kommer till migrationspolitiken är det precis vad som krävs. Det är dags att göra sig av med det svenska dubbeltänket, menar Robert Mathiasson i veckans krönika.

Dubbeltänk, skrev George Orwell, är ”förmågan att hysa två motstridiga åsikter på samma gång och godta dem båda”. Dubbeltänk är precis det som präglat den officiella svenska synen på migration.

Ulla Johansson från Gnosjö bestämmer sig för att flytta till Somalia. Blir Ulla Johansson från Gnosjö därmed somalier? Om ja, så i så fall när? Efter två år? Efter fem år? När hon lärt sig språket? När hon beviljats medborgarskap? När somaliska staten beslutar att införa begreppet nysomalier?

Väldigt få svenskar skulle påstå att Ulla Johansson från Gnosjö är somalier, vi skulle kanske nästan tycka att det luktar lite kolonialism att Ulla ska kräva att få kallas somalier.

Men åt andra hållet – när Mohammad från Mogadishu flyttar till Sverige – då ser vi svenskar det på ett helt annat sätt. Enligt Pew Researchs siffror är Sverige rent av extremt i världen. Bara åtta procent anser att nationalitet har att göra med i vilket land man är född i. Endast 26 procent anser att man måste dela svensk kultur och svenska traditioner för att kunna betraktas som svensk. I alla andra länder i undersökningen är dessa siffror mycket högre.

Läs även: Mathiasson: Gärna en folkräkning, men det är bara en bra början

Anledningen till vår extremism är inte att vi svenskar skulle vara så himla icke-nationalistiska, vilket ofta hävdas. Sveriges extrema siffror pekar faktiskt på precis motsatsen. Väldigt få svenskar vill i verkligheten bo i stadsdelar där inte svensk kultur och svenska traditioner är rådande. Flyttningsstatistiken talar sitt tydliga språk, alldeles oavsett vad multikultipratmakare säger. Dessa pratmakare bor förresten själva alltid i helsvenska stadsdelar.

Jag tror att de extrema svenska siffrorna istället är ett uttryck för en mycket nationalistisk – för att inte säga chauvinistisk – uppfattning. En inbillning om att det inom varje människa på denna planet bor en liten svensk, som bara väntar på att få bli befriad ur sin kulturella bur. Om bara människor flyttar hit så kommer de att inse hur mycket bättre det svenska är och gladeligen kasta av sig sin egen efterblivenhet.

Ta bara Mellanösterns och Nordafrikas två stora problem som båda börjar båda på K: klanen och Koranen. Hårdföra moderniseringspolitiker som Kemal Atatürk och Gamal Nasser gjorde sitt bästa för att bekämpa dessa konserverande krafter, men de gick båda bet på uppgiften. Men svenska myndigheter trodde sig veta bättre.

Om bara dessa människor kom till Sverige skulle allt problemen lösa sig. Bara de förflyttades till svenskt territorium skulle nog allt den lilla svensken inom dessa människor slå sig fri och utbringa ett fyrfaldigt tack för sin befrielse.

Läs även: Mathiasson: Skrämmande handfallenhet inför det islamistiska påskupproret

Men inte ens en självbild av denna magnitud har kunnat rå på den faktiska verkligheten. Dag för dag spricker inbillningen. Snart är det bara Annie Lööv och Per Bolund som inte insett att vi istället för att lyckas med det som Atatürk och Nasser misslyckades med så har vi importerat problemen. Jag skäms inför de människor som på grund av att de kämpat mot dessa problem i sina hemländer tvingats fly, men nu ser precis samma hot växa lavinartat här i Sverige.

Pew Researchs undersökning är fem år gammal. Siffrorna ser sannolikt annorlunda ut idag. Trögt som en atlantångare har äntligen den politiska debatten i flockmentalitetens Sverige börjat vända. Det är ingen vacker föreställning, när partier presenterar förslag som sina egna, trots att de bara några år tidigare fördömt precis samma förslag som rasistiska.

Men förhoppningsvis kan vi snart få ett slut på detta katastrofala dubbeltänk. Dansk tillnyktring låter som en självmotsägelse, men när det kommer till politiken är det precis vad som krävs.

Läs även: Mathiasson: SD och KD spelar arga – men har själva stött Kakabavehs kurder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag