Mathiasson: Nyliberalerna bäddade för ID-bedragaren i Göteborg

Foto: Arbetsförmedlingen Peter Kroon
  • Måndag 17 aug 2020 2020-08-17
E-post

Svenska folket har en luthersk arbetsmoral som sitt djupt. Därför sticker det extra i ögonen på folk när skandaler som mannen med de dubbla identiteterna i Göteborg upptäcks. Sånt myglande har möjliggjorts av partier – Socialdemokraterna inkluderat – som använder sig av nyliberala hittepå-bidrag för att dölja att man inte längre vill uppnå full sysselsättning, skriver Nyheter Idags krönikör Robert Mathiasson.

Jag har aldrig varit särskilt betuttad i superhjältegenren. Inte minst för att jag tänkt att det är så korkat att folk inte känner igen Clark Kent bara för att han tar av sig glasögonen eller Bruce Wayne för att han tar på sig en dräkt. Men jag har nog haft fel.

I varje fall verkar svenska byråkrater vara just så puckade. Det räckte för en man att ta på sig glasögon för att han skulle få dubbla pass och körkort och anställa sig själv så att han kunde mygla till sig 750 000 kronor.

Läs mer: Man med dubbla identiteter anställde sig själv och fick hundratusentals kronor i lönebidrag

Detta bedrägeri är bara ett i mängden. Skattekistan läcker som ett såll och gnidna typer kan skaffa sig arbetsfria inkomster bland annat just genom att ”anställa” släkt, vänner eller rent av sig själva.

Ännu ett bevis på den feghet och dumhet som värdegrundsliberalismen skapar. Rädslan att göra fel (och gud förbarme riskera att bli anklagad för diskriminering) går före viljan att göra rätt.

Men problemet går djupare än så. Det är inte minst resultatet av en offentlig lögn som gällt i 30 år. Lögnen om att politikerna – eller för den delen näringslivet – verkar för att alla ska jobba och göra rätt för sig.

Det var 1991 som den fulla sysselsättningens politik avskaffades. Då anslöt sig även Socialdemokraterna till den politik som redan det borgerliga blocket stod för, det vill säga det som på Handelshögskolan kallas för ”naturlig arbetslöshet”. Tanken är att det behövs en viss arbetslöshet för att hålla de anställda på mattan. Om du vet med dig att någon annan är beredd att ta ditt jobb är du mindre benägen att mopsa dig mot cheferna.

Problemet för eliten är att bland svenska folket finns ingen acceptans för en sådan dumhet. Den lutherska arbetsmoralen sitter djupt, alla ska arbeta och göra rätt för sig. Att säga sig vilja bekämpa arbetslösheten har därför varit en valvinnande fråga för en politisk elit som på samma gång vill komma åt köttgrytorna, men inte i grunden avskaffa arbetslösheten. Impotenta politiker som vill visa stake inför väljarna har därför gång på gång infört nya hitte-på-bidrag, hopkokade av handelsekonomer och pr-folk.

Val efter val har vi därför fått ett helt smörgåsbord av uppstarts-, löne- och anställningsbidrag som den driftiga och skrupelfria kunnat utnyttja och sko sig på. Att mjölka dessa bidrag är inget som endast invandrare sysslar med, men självklart blir problemen ännu större när det gäller folk som kommit hit och inte känner någon samhörighet eller ansvar för den svenska skattekistan.

Myglaren i Göteborg som snyltat 750 000 bör givetvis utvisas, gästfriheten är förbrukad! Men framförallt är det hög tid att bryta med den nyliberala teorin om ”naturlig arbetslöshet”.

En verkligt avskaffad arbetslöshet skulle stoppa mycket slöseri med skattepengar, vara viktig för assimileringen av invandrare och inte minst ge lite råg i ryggen på folk ute på arbetsplatserna att våga höja rösten mot galenskaperna i samhället.

Kamrat! Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag