”Mätningen var för gammal” – Därför bommade Sentio totalt på valresultatet

Arve Östgaard står bakom mätinstitutet Sentio.
  • Tisdag 11 sep 2018 2018-09-11
E-post 159

SVERIGE Den sista Sentio-mätningen innan valdagen ägde rum vecka 34. Valet var på söndagen vecka 36. De sista två veckorna var extremt dramatiska i svensk politik och det som hände där emellan kunde Sentio aldrig fånga upp – då ingen mätning gjordes dagarna innan valet. Så förklarar Arve Östgaard den stora diskrepansen mellan opinionsmätningen och valresultatet för SD.

Den sista opinionsmätningen som presenterades från Nyheter Idag / Sentio visade att stödet för Sverigedemokraterna låg på 24 procent. På valdagen låg stödet under 18 procent, vilket är en diskrepans om över 6 procentenheter. Nyheter Idag har talat med Arve Östgaard på mätinstitutet Sentio.

– Vi bommade det här valet. Det är den största missen vi haft i vår historia på över 20 år, säger han.

Stor förändring dagarna innan valet – som aldrig mättes av Sentio

Den huvudsakliga förklaringen som Arve Östgaard pekar på handlar om dramatiken de sista två veckorna och synnerligen sista veckan innan valet. Allt fler väljare bestämmer sig sent och plötsliga förändringar precis innan valdagen kunde Sentio omöjligt fånga upp då den sista mätningen utfördes vecka 34.

Valdagen var söndagen vecka 36, vilket betyder att förändringar i opinionen där emellan aldrig mättes av Sentio. Och Östgaard menar att det var här emellan som den största dramatiken inträffade, där inte minst Socialdemokraterna lyckades genomföra en osedvanligt stark valspurt.

Den förklaringen får också stöd i vad LO:s förbundsordförande Karl Petter Thorwaldsson säger till Dagens Industri. Tidningen rapporterar att Socialdemokraterna vann tillbaka väljare från Sverigedemokraterna i valrörelsens slutspurt.

– Vi har ruckat på den negativa utvecklingen och vunnit tillbaka många väljare på kort tid, säger Thorwaldsson till Di.

Lösningen: Planera in mätning så nära valet som möjligt

Detta betyder att SD faktiskt hade ett starkt stöd om över 20 procent så sent som ett par veckor innan valet, då den senaste Sentio-mätningen ägde rum. För att undvika liknande missar i framtiden gäller det att planera in mätningar så nära valdagen det bara går i framtiden, menar Östgaard.

– Det är allt fler i Sverige som bestämmer sig de sista dagarna innan valet.

Samtidigt avfärdar Östgaard att det är ett problem med mätmetoden som sker via webbpanel. Metoden har visat sig fungera bra i tidigare val samt i andra länder. Det är endast det senaste valet i Sverige där Sentio träffat så snett mot det faktiska resultatet.

– Den sista mätningen innan valet var för gammal, konstaterar han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag