Mats Jangdal (KLP): Klimatalarmisterna har fel om ”global uppvärmning”

Foto: Flickr/Twitter/Privat
  • Tisdag 5 mar 2019 2019-03-05
E-post 450

DEBATT Sakliga argument och vetenskap som plockar isär teorin om global uppvärmning bemötts med hatisk retorik och hånfulla epitet från alarmister. Det är i sig ett allvarligt problem att det inte går att föra ett vuxet samtal om frågan. I dag förs radikala förslag som att avskaffa kapitalismen fram som seriösa alternativ till ett problem som inte ens bevisats. Lösningen är i stället att skrota alla internationella avtal och låta klimatet sköta sig självt, skriver Mats Jangdal, Klassiskt liberala partiet.

Frågan om global uppvärmning har nu vuxit till hysteriska proportioner. Inte för att någon antropogen global uppvärmning, AGW (Anthropogenic Global Warming på engelska), existerar.

Utan som en skräck för vad företeelsen skulle kunna leda till. Seriös forskning visar att det inte finns skäl att tro att människans inverkan på klimatet varit ens mätbar och än mindre att sådan påverkan med nödvändighet orsakar en katastrofal global uppvärmning.

Antropogen innebär något som går att härleda till mänskliga aktiviteter, till skillnad från sådant som beror på exempelvis naturliga fenomen.

Det är avslöjande när företrädare för FN säger att det inte längre handlar om klimatet utan att det handlar om att avskaffa kapitalismen.

Det har skett en uppgång i halten CO2 i atmosfären, men det kan förklaras med redan känd fysikkunskap. Det handlar om kolcykeln som ständigt roterar mellan djuphav och atmosfär med gasutbyte vid havsytan. Det beskrivs som en konsekvens av olika partialtryck.

Detta redovisades utförligt av Erik Eriksson och Pierre Welander 1956 och bättre kunskap har inte presterats efter det. CO2-halten har ökat främst som ett resultat av en liten uppvärmning. Ökad CO2-halt är aldrig orsak till uppvärmning, det är alltid resultatet av uppvärmning. Vad uppvärmningen beror på vet vi inte till fullo.

Det är ett stort svek av Sverige, med Bert Bolin och andra som var väl bekanta med Eriksson och Welanders forskning att torgföra den falska AGW-hypotesen, istället för att visa att känd svensk forskning vet bättre. Många svenska forskare som avslöjat falsariet med FN:s klimatpanel IPCC och AGW har mötts av hat från dem som lever av alarmismen. Deras publicerade arbeten möts med tystnad när de inte möts med hån.

Några negativa konsekvenser av den högre CO2-nivån har inte visats. Jorden är nu grönare.

Mot bakgrund av denna kända kunskap måste inses att något skäl för någon som helst klimatpolitik inte existerar. Alla variationer faller inom vad som på god svenska kallas för årsmån.

Vid vilken nivå på svagheterna för CAGW-hypotesen (CAGW, katastrofisk antropogenisk global uppvärmning) bör man börja kalla ”forskningen” kring AGW för världshistoriens största bedrägeri? Ett så dramatiskt omdöme beror i så fall på de brukade metoderna, antalet förövare och medlöpare till brottet, den gigantiska spridningen av falsk information, samt de betydande ekonomiska konsekvenserna och förlust av (val)frihet.

När det blir helt klart för samtliga att hypotesen måste förkastas, uppstår allvarliga tillitsproblem. Uppvaknandet blir katastrofalt för trovärdighet och legitimitet hos många regeringar, partier, vetenskap, media och NGO:s. Tilliten till dem och till samhället kommer att skadas djupt. Många kommer att ha svårt att acceptera att få sin världsbild krossad. Det spelar mindre roll. Det viktiga är att man äntligen fastställer sanningen. Konsekvenserna av sanning kan vi alltid hantera.

Som enda svenska parti vill Klassiskt liberala partiet skrota Kyotoprotokollet och alla efterföljande avtal och deklarationer från IPCC.

Eftersom klimatet sköter sig själv behöver vi inte lägga politiskt krut på det. De skattepengar som idag går till allehanda klimatpolitiska symbolåtgärder gör större nytta om de får bli kvar i skattebetalarnas egna fickor.

Om debattören

Mats Jangdal står på plats fyra på KLP:s lista inför EU-valet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag