Mattias Karlsson rasar mot ärkebiskop Jackelén: ”Avgå!”

Bild: Boberger & Johan Fredriksson Wikimedia commons
  • Onsdag 9 sep 2015 2015-09-09
E-post 1514

STOCKHOLM Ärkebiskop Antje Jackelén gick igår ut i tidningen Expressen med en debattartikel om flyktingfrågan. I artikeln talas bland annat om ”de goda” å ena sidan och ”trollen” å den andra. Sverigedemokraternas gruppledare uppskattade inte aforismen. ”(S)venska kyrkan förnekar sig inte”, skriver Mattias Karlsson i ett inlägg på Facebook där han även kräver Jackeléns avgång.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson är upprörd sedan ärkebiskop Antje Jackelén i en debattartikel i Expressen refererat till sina politiska meningsmotståndare i migrationsfrågan som lögnspridare och troll. Att det är just Sverigedemokraterna som avses med de målande beskrivningarna skrivs aldrig rätt ut i Jackeléns artikel, men att hon syftar på människor som anser att migrationen bör begränsas framgår tydligt.

I artikeln skriver Jackelén att ”vår tids medielandskap möjliggör och förstärker snabba attitydförändringar och gemensamma initiativ, också åt godhetens håll. Vi kan inte helt förlita oss på samhällsvindarna. De är svåra att förutse och ’Trollen’ är inte overksamma”.

”Trollen lurar runt hörnet”

I debattartikeln med titel ”Trollen lurar runt hörnet” skriver biskopen också om hur spridningen av lögner har ökat polariseringen i landet. Även här är hon dock vag i beskrivningen av exakt vilka hon syftar på. I ett senare stycke skriver hon även att ”det är hyckleri att bortse från miljoner flyktingar som härbärgeras i fattigare länder och klaga när ett ganska välmående Europa nås av en förhållandevis liten flyktingström”.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson hyser dock inga tvivel om vilka som är målet för attacken.  På Facebook rasar han mot ärkebiskopen och går till attack mot vad han menar är hyckleri.

”(S)venska kyrkan förnekar sig inte. Hur man å ena sidan kan ondgöra sig över polarisering och å andra sidan referera till sina medmänniskor och politiska meningsmotståndare som troll, övergår mitt förstånd. Avgå!”, skriver Karlsson.

Har varit spänt länge

Förhållandet mellan Sverigedemokraterna och svenska kyrkan har länge varit frostigt. 2010 då glada Sverigedemokrater deltog i riksdagens öppningsceremoni i domkyrkan, lämnade man dock snart densamma i protest. Uttåget kom efter att biskop Eva Brunne i sin predikan hyllat en antirasistisk demonstration på Sergels torg dagen innan.

– Jag tror aldrig att jag har känt mig så kränkt, sa Jimmie Åkesson till Aftonbladet minuter efter uttåget i kyrkan.

”Brunne hyllade vänsterextrema som viftade med plakat med obskyra budskap om bland annat min mamma. Det blev för mycket”.  ”SKAM SKAM SKAM! Skam över svenska kyrkan. SKAM över Biskop Eva Brunne!”, twittrade Sverigedemokraternas dåvarande stabschef Linus Bylund, numera riksdagsledamot.

Efter valet fyra år senare var det just ärkebiskop Antje Jackelén som höll predikan i domkyrkan under öppnandet. Inför talet förvarnade hon i Dagens Nyheter och sa att hon inte skulle ta någon hänsyn till om någon blev provocerad, snarare att det var hennes avsikt, men att hon förutsatte att Sverigedemokraternas representanter skulle uppföra sig värdigt och sitta kvar denna gång. Något som också skedde.

– De var bra att fundera på att man kan hjälpa människor, men det visar på en stor fördomsfullhet hos ärkebiskopen om hon tror att det provocerar oss, sade Linus Bylund i en kommentar efter ceremonin.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag