Mattias Karlssons attack efter dagens besked: ”Vi har fått en ny sexklöver”

Mattias Karlsson meddelar under dagen att de tänker väcka misstroendeförklaring mot Löfven. Foto: Sven Pernils / Nyheter Idag
  • Lördag 27 dec 2014 2014-12-27
E-post

STOCKHOLM I en unik intervju med Nyheter Idag berättar Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson att de planerar en landsomfattande kampanj till våren. – Vi får ta vår nya roll som ledande oppositionsparti på allvar, säger Karlsson till Nyheter Idag efter dagens besked om inställt extraval.

Dagens besked om inställt extraval samt ny överrenskommelse mellan den rödgröna regeringen och Alliansen sågas kraftigt av Sverigedemokraternas tillförordnade partiledare Mattias Karlsson. I en intervju med Nyheter Idag under lördagseftermiddagen skräder han inte orden om hur han ser på Löfvens agerande.

– Det är uppseendeväckande på många sätt. Det är uppseendeväckande att statsministern bryter sitt löfte till svenska folket om att väljarna ska få chansen att säga sitt om den uppkomna parlamentariska krisen, berättar Karlsson i telefon för Nyheter Idag.

Men det är inte bara Stefan Löfven som är föremål för skarp kritik från Karlsson. Allianspartierna har efter dagens besked gått Socialdemokraterna till mötes i vad som uppfattas vara ett sätt att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande som vågmästarparti. Karlsson menar att de rödgröna och Alliansen numera är att betrakta som samma politiska block.

– Det är också uppseendeväckande att Alliansen frivilligt avsäger sig möjligheten att regera och då i praktiken gör oss till enda oppositionspartiet i landet, betonar Karlsson.

”Man bör fälla en statsminister som misslyckats”

Under dagen kom nyheten att Sverigedemokraterna har för avsikt att väcka en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Karlsson menar att Alliansen bör stödja en sådan förklaring eftersom han anser det är uppenbart att Löfven misslyckats som statsminister.

– Med tanke på att vi har en statsminister som har misslyckats med att samla stöd för sin politik och som dessutom har brutit löfte efter löfte till det svenska folket borde en ansvarstagande oppositionsblock försöka fälla en sådan statsminister.

Tror du att ni får med er Alliansen på detta?

– Huruvida Alliansen kommer göra detta, eller krypa ännu längre upp i knät på Löfven återstår ju att se.

Betraktar du dagens besked som att blocken gått ihop?

– I praktiken blir det så. Alliansen har ju lovat att inte försöka få igenom sin politik och då är det i praktiken en sexklöver och Sverigedemokraterna är det enda oppositionspartiet, säger Karlsson till Nyheter Idag.

Mycket lite pekar på att Sverigedemokraterna stilla kommer betrakta vad som sker i rikspolitiken framöver. Nyheter Idag kan avslöja att en kampanj väntas för nästa år där Sverigedemokraternas kärnfrågor kommer stå än mer på agendan. Eftersom partiet förberett sig inför en valrörelse, som nu inte blir av, kommer man istället lägga den energin på att kampanja.

– Vi får ta vår nya roll som ledande oppositionsparti på allvar och intensifiera det opinionsbildande arbetet. Vi har redan planerat inför en landsomfattande kampanj inför våren där vi ska få upp våra kärnfrågor högre upp på den politiska dagordningen.

Det är invandringsfrågan som Sverigedemokraterna fortsättningsvis kommer att trycka på. Dagens besked från regeringen tillsammans med Alliansen tolkas av många bedömare som att migrationspolitiken kommer stå kvar, något som även bekräftades under presskonferensen när frågan ställdes. Att fortsätta på inslagen linje med en generös migrationspolitik menar Karlsson är ett svek mot väljarna.

– De andra partierna har tydligt visat att det inte finns någon annan fråga som är viktigare än invandringspolitiken. Man är beredd att både svika löften till väljarna och att avstå möjligheten att regera, för att kunna fortsätta med västvärldens mest extrema invandringspolitik, avslutar Karlsson i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag