MED: Moderaterna såg det inte komma… heller

Foto: SVT faksimil
  • Onsdag 1 apr 2020 2020-04-01
E-post

Som förtroendevald sjukvårdspolitiker behöver man se till att vårdpersonal kan känna sig trygg och har adekvat utrustning när de riskerar sina liv för att försöka rädda människor från att dö av corona. Då duger det inte att avfärda personals oro om sänkta skyddskrav och sen hänvisa till något löfvenskt ”Jag tror ingen såg det komma”. Vi behöver skaffa fram skyddsutrustning till personal så de känner sig trygga och det nu, skriver Mikael Flink, Medborgerlig Samling.

I tisdagens Aktuellt visade Moderaternas finansregionråd Irene Svenonius en förbluffande tondövhet för den oro som sprider sig bland vårdpersonalen i Stockholms län med anledning av Covid-19-pandemin. Som ordförande för Medborgerlig Samling i Stockholms län vill jag protestera.

För det första: Svenonius försvarar de försämrade riktlinjerna för skyddsutrustning som beslutades av Sveriges regioner i fredags. Dessa riktlinjer säger att munskydd inte längre behöver användas vid kontakt med Covid-19-patienter. Svenonius säger att riktlinjerna baseras på WHO:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta stämmer inte. Både WHO och Folkhälsomyndigheten rekommenderar vätskeavvisande munskydd vid kontakt med Covid-19-patienter.

För det andra: På frågan om personalen kan känna sig trygga med den utrustning de får svarar Svenonius “ja”, och tillägger att “vi måste vara duktiga på att berätta om det här och förklara varför Smittskydd Stockholm har gått in och ändrat tillsammans med Folkhälsomyndigheten”.

Har det någonsin föresvävat Svenonius att hon istället borde lyssna på dem som jobbar i första linjen? Har Svenonius reflekterat över hur det kommer sig att över 45 000 vårdanställda på mindre än en vecka har anslutit sig till Facebookgruppen #vägrasänkahygienkraven Covid-19? Har hon överhuvudtaget intresserat sig för någon av de filmer från Kina, Sydkorea eller Italien där personalen går omkring i något som liknar rymddräkter?

För det tredje: Regionerna har sedan flera år haft ett uppdrag att säkerställa att skyddsutrustning finns på lager. Sedan början av februari 2020 har det stått klart att risken för en pandemi är överhängande, och Sveriges regioner har sedan dess haft cirka åtta veckor på sig att fylla på lagren. Den högsta ansvariga för sjukvården i Stockholms län, Irene Svenonius (M), påstod i direktsändning att “Jag tror ingen såg det komma”. Har hon blivit mediecoachad av Stefan Löfven? Har hon befunnit sig i nyhetsskugga det senaste kvartalet? Tror Irene Svenonius att undersköterskor, sjuksköterskor och läkare är beredda att riskera sina liv när deras högsta chef verkar ha varit lite naiv?

Det här duger inte! Vårdpersonalen förtjänar bättre än så här. Jag uppmanar finansregionrådet att genast tillbringa en heldag med att träffa personal på Södersjukhuset, Huddinge sjukhus, Karolinska eller Danderyds sjukhus och lyssna på vad de har att berätta.

Ta deras oro på allvar. Se till att skaffa fram den utrustning som behövs – jag hjälper gärna till att förmedla kontakter med utländska tillverkare. Göm dig inte bakom byråkrati och paragrafer utan lyssna på dem som nu riskerar sina liv!

Om debattören

Mikael Flink
Distriktsordförande Medborgerlig Samling Stockholms län

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag