MED: Politiker utan vett och ryggrad sviker yttrandefriheten

Foto: SVT/Pixabay
  • Fredag 28 aug 2020 2020-08-28
E-post 2407

År 2020 behöver det tydligen påpekas att det är tillåtet att häda, håna och kränka. Att polisen nekar tillstånd för koranbränning för att man inte kan garantera säkerheten är ett svårt bakslag för yttrandefriheten i Sverige. Det är en ytterst farlig utveckling när en liten våldsförhärligande grupp tillåts styra majoritetssamhället. Allt med de styrande politikernas goda minne, skriver styrelsen för Medborgerlig Samling i Skåne.

När den danske politikern och provokatören Rasmus Palmudan samt den svenska konstnären Dan Park vill bränna en koran i Malmö uppkommer det en diskussion. Ger yttrandefriheten rätt att häda, håna och kränka? Svaret är, utan någon som helst tvivel, ett ja.

Yttrandefriheten är ett resultat av långa resonemang kring hur människor som tycker och tror olika ska kunna leva ihop. Det går inte att tysta all kritik, hån, hädelse och förolämpning.

Om svaret på olikheter är våld så kan vi lika gärna lägga ned alla tankar på ett mångkulturellt samhälle som dessutom har olika religioner. Då kommer den grupp med flest våldsamma anhängare få bestämma vad som får kritiseras.

Yttrandefriheten innebär att alla har rätten att uttrycka hån, hädelse och dumheter, samt att alla får lära sig att hantera andras helt annorlunda åsikter. Om du tycker att någon har en dum åsikt så får du inte mörda, misshandla, hota eller våldta denne.

Tyvärr behöver detta påpekas. Polismyndigheten har nämligen nekat tillstånd till koranbränningen då säkerheten inte kan garanteras. Det betyder i klarspråk att så många Malmöbor uppvisar så mycket hot om våld att polisen måste backa från att upprätthålla yttrandefriheten – som är en grundlag.

Inser ni djupet av det här problemet?

Vänsterpartiet hävdar att ”kärleken har vunnit”. Polisen har alltså inte ställt in utifrån de frommas önskan utan på grund av eskalerande mordhot och upprepandet av att mammor, systrar och andra släktingar ska våldtas. Ingen kärlek således. Bara hot om våld.

Moderaterna vågar inte adressera problemet kring hot, våld och yttrandefrihet utan försöker vrida frågan till att handla om att det är Socialdemokraterna som är problemet istället. Ett fegt och billigt knep för att slippa prata om att Malmö fått ett inofficiellt hädelseförbud av en specifik religion.

Socialdemokraterna tycker också att tillstånd borde nekas och har med detta sällskap av flera religiösa föreningar samt även vissa politiker och intellektuella. Man har gemensamt manifesterat ”mot dem som vill smäda islam och andra religioner”.

Kanske kan riksdagspartierna, ledarskribenter och intellektuella ha en gemensam manifestation mot Monty Pythons ”Life of Brian” nästa vecka?

Vi hade aldrig fått jämställdhet, homoäktenskap och religionsfrihet i Sverige om inte människor vågat utmana kristendomen. Människor som gjorde det ansågs vara hädare och såra religiösa människors känslor. För att de förde fram idéer som vi nu tycker är självklara för ett humant samhälle.

Paludan begärde naturligtvis omedelbart tillstånd för att genomföra aktionen i fler städer i Skåne; Lund, Helsingborg, Landskrona, Höör, Kristianstad och Klippan.

Polisen har nekat alla utifrån säkerhetsskäl. Vi har alltså ingen plats i hela Skåne där våldsmonopolet kan upprätthållas vid hädelse mot islam.

Inser ni vidden av det? Signalvärdet är surrealistiskt. Och skånska politiker tror att det är en seger för religiös tolerans.

Det är en ytterst farlig utveckling som tillåts just nu. Den stora majoriteten av skötsamma invånare oavsett religiös bakgrund lär snabbt ångra att man överlät yttrande- och mötesfriheten till en liten grupps våldsförhärligande förhållningssätt och ett politiskt etablissemang som inte klarar att lyfta blicken längre än såhär.

Den skötsamma majoriteten av svenska invånare, oavsett bakgrund och religion, behöver återta kontrollen av samhället.

Om debattörerna

Styrelsen för Medborgerlig Samling Skåne

Ann-Cathrine Björk
Edward Nordén
Anna Jung
Martin Frid
Thomas Abrahamsson
Fredrik Körner
Örian Wedekull
Björn Lunderquist

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag