Medborgerlig Samling inte välkomna på Stockholm Pride: Lever inte upp till värdegrunden

Foto: Flickr
  • Onsdag 11 jul 2018 2018-07-11
E-post 1129

STOCKHOLM Stockholm Pride välkomnar inte Medborgerlig Samling som utställare under Pridefestivalen i år. Stockholm Pride anser att MED inte lever upp till deras värdegrund och får därför inte delta.

Partiet Medborgerlig Samling är inte välkommet som utställare under Stockholm Pride i augusti 2018. Stockholm Pride anser att MED inte lever upp till deras värdegrund till fullo, uppger MED i ett pressmeddelande.

Den 12 maj lämnade MED in en ansökan om att få delta som utställare på Stockholm Prides/Europrides festivalområde, Pride Park. MED ville stå som utställare i festivalområdet den 1–4 augusti på Östermalms IP i Stockholm.

Efter en längre tids väntan skickade Stockholm Pride sitt beslut till MED. De utestängs från deltagande i festivalen eftersom Stockholm Pride anser att MED inte lever upp till deras värdegrund.

– Stockholm Pride har begått ett gigantiskt misstag. MED är ett liberalkonservativt parti. I livsstilsfrågor är vi frihetliga och ställer oss helhjärtat bakom homo- och bisexuellas och transpersoners rättigheter, och vi är motståndare till all form av rasism och diskriminering. Vi såg deltagande som utställare på Prides festivalområde som en möjlighet att träffa sympatisörer och potentiella väljare. Stockholm Pride visar sig nu vara en organisation som motverkar möten och meningsutbyten och som arbetar med utestängning som metod, säger partiledaren för Medborgerlig Samling Ilan Sadé i pressmeddelandet.

Socialdemokratiske hbt-aktivisten Sören Juvas är däremot nöjd med beslutet att stänga ute Medborgerlig Samling:

Nyheter Idag har tagit del av Stockholm Prides värdegrundsdokument som grundar sig på fyra paragrafer.

§1 Föreningen Stockholm Pride ställer sig bakom Europeiska konventionen om Skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
§2 Föreningen Stockholm Pride arbetar för att stärka hbtq-personers rättigheter och tar aktivt avstånd från all form av diskriminering som exempelvis rasism, sexism, homofobi och transfobi.
§3 Föreningen Stockholm Pride solidariserar sig med andra rörelser som riskerar diskriminering och förtryck, och som verkar i samma anda som Stockholm Pride.
§4 Föreningen Stockholm Pride är öppen för alla som delar ovanstående värderingar.

MED uppger i pressmeddelandet att de kommer att genomföra ett eget arrangemang i Stockholm under Prideveckan.

Nyheter Idag har sökt Stockholm Pride för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag