Medieprofilernas panik efter Trump-seger: ”Måste förbereda oss på svåra år”

Flera kända svenska debattörer är djupt besvikna. Foto: Wikimedia Commons samt Twitter
  • Onsdag 9 Nov 2016 2016-11-09
E-post 649

STOCKHOLM Reaktionerna hos svensk vänster är mycket negativa efter beskedet att Donald Trump blir nästa president i USA. Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att världen måste förbereda sig på en ”ny era”. Antirasisten Alexandra Pascalidou varnar för populism och menar att folket förlorade. Och Birgitta Ohlsson konstaterar att det är en ”tomhet globalt”.

I en ledare i Dagens Nyheter varnar chefredaktören Peter Wolodarski för att självaste demokratin står på spel när det står klart att hans egen favoritkandidat inte vann valet. Liknande tongångar har tidigare uttryckts från Dagens Nyheter när partier som Sverigedemokraterna växer i opinionen.

”Vi måste förbereda oss på svåra år. Även det som verkat självklart i tillvaron kan äventyras”, skriver han.

Uppmanar till mer politisk korrekthet

Debattören Jonas Gardell menar att valresultatet borde vara en varning för den moderata partiledaren Anna Kinberg Batra. Enligt Gardell måste Kinberg Batra bli än mer politiskt korrekt och vänsterorienterad för att inte motsvarande sak ska kunna upprepas i Sverige.

Liknande tongångar kom även från antirasisten och debattören Alexandra Pascalidou. Hon menar att folket förlorade när pupulismen vann. I en senare tweet citerar hon ett stycke ur en artikel i The Guardian som konstaterar att den ”rasistiska högern är en minoritet som kan och måste besegras”.

”Det är slutet på en era”

Att Donald Trump är vald till president betyder mer än att bara inrikespolitiken i USA kommer förändras. USA är det land som har störst inflytande på andra länder i världen, inte bara med militärmakt utan även medialt och politiskt. I valrörelsen har Trump gjort sig känd för att helt och hållet bryta med det socialliberala etablissemang som kommit att definiera både Europa som USA de senaste 30 åren.

”Det är slutet på en era”, twittrar Aftonbladets Karin Pettersson på engelska. Även Peter Wolodarski har gett uttryck för samma sak i Dagens Nyheter men även på Twitter.

Allt talar för att både Wolodarski och Pettersson har rätt. Donald Trump väntas rasera det socialliberala etablissemanget och bygga upp ett nytt baserat på andra värderingar. Den signal Trump gett uttryck för som kanske har stört påverkan på omvärlden är att han i första hand vill söka fred med andra länder istället för att projicera makt.

Flera svenska debattörer har tolkat detta som att USA inte längre är en garant ifall Ryssland vill invadera Europa.

”Liberala partier behövs mer än någonsin”

En som tar valresultatet extra hårt är Liberalernas Birgitta Ohlsson. Hon har länge hoppats på att Hillary Clinton ska vinna valet, varför hon inte döljer sin besvikelse när det står klart att så inte sker.

”För det är sorgens natt här i Washington. Besvikelsens morgon hemma i Stockholm. En tomhet globalt”, skriver hon i en Facebookuppdatering.

Hon konstaterar även att ”liberala partier behövs mer än någonsin” och att ”liberala värderingar behöver försvaras mer än någonsin”. Nedan kan du läsa hela Birgitta Ohlssons känslosamma text över att hennes favoritkandidat inte lyckades den här gången.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag