Medvind för Trump med vecka kvar – tar knapp ledning mot Biden i ny mätning

Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0
  • Tisdag 27 okt 2020 2020-10-27
E-post

USA Ett robust framträdande i den sista debatten och flitigt kampanjande med flera stora kampanjrallyn varje dag ser ut att ha betalat sig. Donald Trump tar ledningen med 48 procent mot utmanaren Joe Bidens 47 procent i Rasmussens senaste opinionsmätning med en vecka kvar till det amerikanska presidentvalet. Nyheter Idags USA-expert och krönikör Ronie Berggren kommenterar läget inför slutspurten.

Donald Trump har fått förnyad kraft efter att han friskförklarats från covid-19. Efter den första debatten den 29 september åkte Trump rutschkana i opinionsmätningarna. Men nu har siffrorna för Trump börjat vända upp igen.

I opinionsinstitutet Rasmussens senaste mätning har Trump en knapp ledning, 48 procent mot 47 procent för Biden.

De viktiga mätningarna är i de enskilda vågmästardelstaterna, men nationella mätningar, som Rasmussens, kan fånga upp generella trender. Fortfarande har Biden ett övertag i Real Clear Politics genomsnitt, poll of polls, av samtliga opinionsundersökningar.

I många av vågmästardelstaterna – som Florida – har Biden tidigare haft kraftig ledning i opinionsmätningar. Men försprånget har ätits upp av Trump.

Det finns också en diskussion i USA om en ”shy voter”-effekt. Att vissa väljare inte vågar vara öppna med att man stödjer Donald Trump, och att det skulle kunna avspegla sig även i opinionsundersökningar. I en färsk undersökning uppger 68 procent av Trumpsupporters att man är tveksam till att sätta upp Trumpskyltar på framsidan av sitt hus av rädsla för att få huset vandaliserat. 45 procent uppger att man undviker att prata om politik med bekanta.

Presidentvalet är en vecka bort. Nyheter Idag ringde upp USA-experten Ronie Berggren.

Det är drygt en vecka kvar till valet. Hur ser formen ut hos Biden respektive Trump?

– Biden ligger inte för döden, som man kanske kan tro när man lyssnar på Trumps kampanjretorik. Biden var skicklig i den senaste debatten. Däremot kan inte Biden kampanja.

– Han är för trött för att hålla rallys och den spontanitet som han ändå klarade av att hyfsat bemästra som yngre kan han inte längre med alls. Grodorna hoppar ut, det senaste var när han häromdagen blandade ihop Donald Trump med George W Bush. Biden är dock bra när han är scriptad men inte annars, säger Ronie Berggren.

Trump då?

– Donald Trump är i toppform. Han håller tvåtimmarsrallyn flera gånger per dag och är oerhört underhållande. Han är mycket bättre än han var 2016. Kvick, rolig och energisk och det smittar av sig på publiken. Trump är också till åren kommen, och orkar inte med retail politics på samma sätt som Obama och Bush gjorde. Däremot är Trump kungen av kampanjrallys. På den fronten är han den skickligaste presidenten i modern tid. Det intrycket får man inte om man bara lyssnar på medias beskrivningar. Men man får det när man ser honom.

Hur har den andra debatten påverkat valrörelsen?

– Inte mycket. Men viss fördel Trump. Båda kandidaterna gjorde bra ifrån sig. Men Trump hade mest att vinna. Det enda han behövde göra var att inte göra bort sig som han gjorde i den första debatten. Det gjorde han heller inte.

– Trump höll sig lugn och sansad och fick in några viktiga poänger, som när han ställde Biden mot väggen kring olja och fracking (en metod för att utvinna olja ur marken). Vill Biden förbjuda sådant eller inte? Biden sa nej, Trump fortsatte pressa och Biden utmanade honom då att visa upp några bevis på att han, alltså Biden, skulle ha sagt att han motsatte sig fracking. Nu när Trump reser runt och kampanjar visar han sådana klipp hela tiden för publiken. Trump vann mest på den sista debatten.

Opinionsmätningarna har blivit en ”snackis”. Trump ligger under i flera. Men det finns de som ifrågasätter reliabiliteten, på grund av shy voter-effekten, för att många väljare inte vill svara när instituten ringer upp. Hur mycket kan vi lita på opinionsmätningarna tror du?

– Jag tror att Biden leder, men däremot verkar Trump komma ikapp nu slutspurten. Det är på ett sätt förvånande att det verkar gå, eftersom Biden lett ganska rejält i genomsnitt och övergripande. Men på ett annat sätt kanske inte så förvånande: Energin i Trumps rallyn slår det mesta.

Vilka stater blir avgörande?

– Florida är, som vanligt, av största vikt för båda kandidater. North Carolina är väldigt viktig för Donald Trump. Michigan, Pennsylvania och i viss mån även Wisconsin är också väldigt viktiga.

Trump är ute och kampanjar medan Biden är mer sparsam med sina framträdanden. Förklara Bidens strategi. Varför kampanjar han inte på samma sätt?

– Han själv säger att det beror på Coronan. Men faktum är: Biden orkar inte, och han drar ingen publik. Biden driver en övergripande nationell kampanj och håller tummarna för att det ska räcka. Vilket det faktiskt kan göra. Något som i så fall skulle göra honom unik. Han skulle i så fall vara kandidaten som låg på soffan och vann i alla fall.

Vem är favorit så här när vi går in i sista veckan?

Biden är nog favoriten på pappret. Men alla som följer Trumps ground game inser att det som skrevs på pappret igår är förlegat dagen efter, så vi får se helt enkelt.

Ronie Berggren är aktuell med boken Donald Trump – en synnerligen amerikansk president.

Bli prenumerant

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Det kostar 69 kronor i månaden att göra skillnad. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag