Mehmet Kaplan i blåsväder efter terrordådet – ”En utsatt grupp provoceras”

Mehmet Kaplan. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 8 jan 2015 2015-01-08
E-post

SVERIGE Nu uppmärksammas tidigare citat av bostadsminister Mehmet Kaplan som år 2006 ifrågasatte yttrandefriheten för de tecknare som publicerade Muhammedbilder i Jyllandsposten. – Det handlar inte om yttrandefrihet utan att man kränker människor i deras tro, sade han då till tidningen Dagen.

Bostadsminister Mehmet Kaplan är i blåsväder igen efter gårdagens terrordåd mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Kritiken mot den miljöpartistiske ministern är skoningslös och grundar sig på ett uttalande Kaplan gjort i den kristna tidningen Dagen, där han starkt ifrågasatte yttrandefriheten.

Det var i samband med Muhammedteckningarna i Jyllandsposten 2006 som Mehmet Kaplan intervjuades av tidningen Dagen och citaten från den intervjun väcker nu reaktioner i sociala medier.

– Det här handlar inte om yttrandefrihet utan att man kränker människor i deras tro. Jag kan inte se någon yttrandefrihet råda i detta. Det är en provokation som inte går att stödja, sa han då till tidningen Dagen.

– Det är fel att ta upp det som en yttrandefrihetsfråga. Det handlar om en maktfråga, där en utsatt grupp provocerats och där man på förhand kunde förstå att de skulle känna sig kränkta. Då kan man inte komma dragande med yttrandefrihet, sa Kaplan vidare.

Väcker reaktioner i sociala medier

Efter att sajten mises.se uppmärksammar Kaplans citat från 2006 har en ny storm runt bostadsministern blossat upp. I sociala medier, framför allt twitter, kommenteras nu ministern från flera håll.

Journalisten Hedvig Nilsson på Sveriges Radio P4 uppmärksammar också den nu flera år gamla artikeln.

Och Sakine Madon, ledarskribent på Norran, är frågande när även hon kommenterar artikeln från 2006 som nu uppmärksammas igen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag