Mehmet Kaplan i rättstvist med staten: 142 000 kronor i månaden är för lite – Kräver dubbla fallskärmsbeloppet

Mehmet Kaplan (Mp). Foto: Fredrik Hjerling / Wikipedia
  • Fredag 16 jun 2017 2017-06-16
E-post 3112

STOCKHOLM Trots att han fått ut över 142 000 kronor i månaden kräver nu den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan mer i fallskärm. Nu kräver han det dubbla beloppet från inkomstgarantin varpå han hamnat i tvist med Statens pensionsverk. – Så räknas inte inkomstgarantin enligt lagen, tycker vi på SPV, säger utredaren Görel Olsson

Den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) befinner sig i tvist med Statens pensionsverk (SPV). Det rapporterar Aftonbladet

Kaplan har beviljats en ersättning på 15 566 kronor i månaden från och med maj, något han anser vara en alldeles för dålig ersättning. Nu kräver han det dubbla beloppet, 30 532 kronor i månaden.

Kaplan avgick under uppmärksammade former våren 2016, bland annat uppdagades det att han hade koppling till Turkiska regimen och islamistiska grupperingar.

Efter avgången blev Kaplan garanterad ett avgångsarvode från sin ministerperiod på 127 000 kronor i månaden, bara i år har han lyft ut 452 967 kronor.

Utöver det uppbär Kaplan även en så kallad inkomstgaranti från sina år som ledamot i Sveriges riksdag, den ligger på 15 566 kronor i månaden i Kaplans fall. Kaplan har således fått ut 142 556 kronor i månaden om man räknar ihop hans avgångsarvode med hans inkomstgaranti.

Inkomstgarantin är till att för ”fasa in” riksdagsledamöter på arbetsmarknaden samtidigt som de kan uppbära samma slags leverne som när de verkade politiskt. Om en riksdagsledamot, mot förmodan, skulle ta jobb inom exempelvis hemtjänsten ska då inkomstgarantin garantera den före detta ledamoten en lön i nivå med hans eller hennes tidigare politikerinkomst.

Det är denna ersättning det nu blivit tvist om. Kaplan anser att han har rätt till 30 000 kronor från och med maj i år, när hans avgångsersättning på 127 000 kronor i månaden löper ut. Statens pensionsverk räknar dock Kaplans 452 967 kronor som en inkomst vilket gör att han inte kommer få lika hög ersättning från just inkomstgarantin.

Detta har gjort Mehmet Kaplan mycket upprörd varpå han överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

”Jag menar att jag inte borde ha beviljats 15 566 kr/månad från och med januari inklusive en retroaktiv utbetalning från januari till april 2017. Jag borde i stället beviljats garantiunderlaget 30 532 fr.o.m maj 2017”

– Han vill inte att inkomsten under övriga 2017 ska räknas med. Och så räknas inte inkomstgarantin enligt lagen, tycker vi på SPV – man räknar alltid på helår. Därför ska han få inkomstgaranti från den 1 januari – men då ska också inkomsten från statsrådspensionen räknas med och reducera inkomstgarantin, förklarar utredaren Görel Olsson på SPV för Aftonbladet.

Om förvaltningsrätten går på Mehmet Kaplans linje kommer han under året få ut 697 000 kronor, 57 464 kronor mer än om beslutet från statens pensionsverk står sig.

LÄS ÄVEN: Statsrådsarvodesnämnden ger Stefan Löfven löneförhöjning: ”Måste titta på vad som är rimligt!”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag