Mejlet avslöjar SD-toppens hårda ord om sextrakasserierna: ”Håll dig helt borta”

Linus Bylund (t.v). Bengt Malmberg (i mitten). Emma Sandkvist (t.h). Foto: Sven Pernils och Nyheter Idag
  • Fredag 11 mar 2016 2016-03-11
E-post 908

STOCKHOLM En sextrakasseri-skandal skakar Sverigedemokraterna efter att Expressen avslöjat att partiets säkerhetsavdelning upprättat en intern rapport med nedvärderande omdömen om tjejer som blivit offer för trakasserier. ”Håll dig helt borta”, uppmanade SD-toppen Linus Bylund i ett mejl till den man som pekats ut som skyldig till trakasserierna.

Under fredagen avslöjade tidningen Expressen att Sverigedemokraternas säkerhetsavdelning upprättat dokument med negativa och nedvärderande omdömen om tjejer som påtalat att de blivit sexuellt trakasserade av en före detta tjänsteman i partiet. Dokumentet skickades via mejl till dåvarande partisekreterare Björn Söder.

I dokumentet står att läsa att kvinnorna är ”svartsjuka” och att deras berättelser som sextrakasserier i själva verket är ”partiskadlig verksamhet”. Det spekuleras även i om Emma Sandkvist, då 19 år och nu lämnat partiet, i själva verket ”kan ha ’planterats’ hos SD i syfte att skapa oreda och kaos”.

Bylunds mejl avslöjar allvaret: ”Håll dig helt borta”

Men den bild som säkerhetsavdelningen försöker ge, att kvinnorna inte är trovärdiga och att Emma möjligen kan ha ’planterats’ i partiet, motsägs kraftigt i ett mejl som nuvarande riksdagsledamot Linus Bylund skickar till den man som anklagas för sexövergrepp. I det mejlet är Bylund helt förvissad om att det ligger en sanning i de anklagelser som kvinnorna framfört i partiet. Bylund står mycket nära partitoppen och har bland annat arbetat som Jimmie Åkessons stabschef i partiet innan han blev folkvald till riksdagen.

”Det är ett helt oacceptabelt beteende, alldeles oaktat vad en juridisk process ger. Mitt tålamod med människors brister är förvisso väldigt stort, men när det tar slut så är det definitivt och oåterkalleligt. Och det är nu helt slut”, skriver Bylund med anledning av anklagelserna, i ett mejl daterat 17 juli 2013.

I ett senare stycke förtydligar Bylund allvaret i det som hänt och han uppmanar upprepade gånger att den anklagade tjänstemannen ska lämna partiet.

”Jag vill vara tydlig med att jag personligen inte ser det som vare sig önskvärt eller tänkbart att du kommer tillbaka, ens som medlem”.

Bylund går så långt som att ge en rak uppmaning till att hålla sig borta från partiet helt och hållet.

”Håll dig helt borta från partiarrangemang. Inga undantag” skriver Bylund. Han fortsätter även de hårda uppmaningarna till den person i partiet som anklagats för sextrakasserier. ”Låtsas inte att du är medlem i, eller företräder, partiet på något sätt”.

Artikeln fortsätter under bilden

Mejlet är kraftigt censurerat då det innehållet flera känsliga personuppgifter.

Mejlet är kraftigt censurerat då det innehållet flera känsliga personuppgifter.

Uppmanade att se sin egen skuld i det som hänt

Enligt samma e-mejl från Linus Bylund till den anklagade tjänstemannen i partiet antyds att Bylund känner till vad som hänt.

”Du riskerar att ställa till det för dig själv om du inte ser din egen skuld i att denna situation uppstått, helt frikopplat från eventuella juridiska konsekvenser”, står att läsa i mejlet.

Men trots den bild som Bylund bevisligen har av vad som hänt, där han inte är nådig i sitt mejl mot en utpekade SD-tjänstemannen, har Emma behandlats som om det vore hennes fel.

– Jag har blivit kraftigt ifrågasatt från massor av olika håll. Det har varit personer utan direkt eller indirekt koppling till det som inträffat, rena tyckare som lägger sig i saker de inte har någon kännedom om. Jag känner att det är ett intrång på privatlivet, att mina privata angelägenheter har blivit ett intresse för hela partiet, säger Emma Sandkvist till Nyheter Idag.

I den interna rapporten från partiets säkerhetsavdelning påstås även att Emma inte har någon ”trovärdighet”. Emma tycker det är helt bakvänt att skriva så i en intern rapport som i grunden handlar om allvarliga anklagelser.

– Min reaktion på det är att det snarare är partiet som inte har någon trovärdighet. Deras argument om mitt privatliv har ingen relevans i det här sammanhanget.

Bylund om säkerhetsavdelningens dokument: ”Hål i huvudet”

När Nyheter Idag kontaktar Linus Bylund, som arbetade som pressekreterare när mejlet till tjänstemannen skickades, står han på sig om att den utpekade tjänstemannen agerat fel. På det sättet bekräftar han i vart fall delvis den bild som Emma Sandkvist och Expressen ger.

På en rak fråga om vad Bylund tänker om det interna dokument som säkerhetsavdelningen skickade till dåvarande partisekreterare Björn Söder är han tydlig i sin kritik. Den person som ytterst har haft ansvaret för partiets säkerhetsavdelning vid den aktuella tiden är Bengt Malmberg, som även varit politiskt engagerad i Sverigedemokraternas lokalavdelning i Lund.

– Jag har inte läst allt, men jag har sett så pass mycket och läst så pass mycket så att jag kan säga att jag tycker det är hål i huvudet, säger Bylund till Nyheter Idag med anledning av det mejl som säkerhetsavdelningen skickat till partisekreteraren.

Bylund understryker flera gånger att han inte vet exakt vad som hänt och inte hänt, varför han inte heller vill spekulera i om något brottsligt har inträffat. Däremot poängterar han att det finns omständigheter som talar för att den anklagade tjänstemannen är direkt olämplig att arbeta inom partiet.

– Vi har varit stenhårda mot honom, säger Bylund till Nyheter Idag.

Den anklagade tjänstemannen kom senare att lämna sitt uppdrag i partiet. Nyheter Idag har sökt Bengt Malmberg, tidigare chef för partiets säkerhetsavdelning, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag