Mellanstadiebarn får längre skoldagar – för att inte bli kriminella

Foto: Pär Henning
  • Torsdag 1 apr 2021 2021-04-01
E-post 152

GÖTEBORG Mellanstadieeleverna i sex skolor i Göteborg kommer att få tillbringa mer tid i skolan hädanefter. Målet är att de på så sätt ska få bättre skolresultat – och inte dras in i kriminalitet.

Grundskolenämnden i Göteborg har tagit beslut om att utöka timplanen för elever i mellanstadiet på sex skolor i ”områden med socioekonomiska utmaningar”. Åtgärden finansieras med statsbidrag.

”Den utökade timplanen förväntas framför allt bidra till höjda skolresultat i svenska, matematik och idrott, men också till att minska risken för elever att i tidig ålder hamna i socialt nedbrytande beteenden kopplade till droger och kriminalitet”, står det i nämndens protokoll.

”Om skoldagen slutar vid 16-tiden istället för vid 14-tiden är risken mindre att elever hänger runt på närliggande torg efter skolan, eller fångas upp i socialt nedbrytande miljöer som i värsta fall har kopplingar till droger och kriminalitet”, skriver grundskoleförvaltningen i sitt tjänsteutlåtande.

Tidigare har tre andra skolor också fått utökade timplaner.

”Redan efter ett par månader kunde rektorer för skolorna se att satsningen givit goda resultat för studiesvaga elever. Bland annat har simkunnighet kunnat tränas upp för ett flertal elever, elever i behov av särskilt stöd har upptäckts tidigare och mer tid har funnits för att traggla och repetera grunder inom matematik och svenska.”

Läs även: 9-åring rånad av barngäng i Angered: ”På något sätt är de ju alla offer”

Läs även: Stenkastare terroriserar busstrafiken i Göteborg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag