Mellanstadium tvångsintegreras i Sandviken: ”En katastrof”

Genrebild. Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Torsdag 19 okt 2023 2023-10-19
E-post

Sandvikens kommun, som styrs av en koalition av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, har beslutat att flytta mellanstadiet från Västanbyns skola till Murgårdsskolan i syfte att förbättra integrationen och Murgårdsskolans resultat, rapporterar Sveriges Radio.

– Västanbyn är ju ett starkt socioekonomiskt område och Murgårdsskolans upptagningsområde är ju i stort sett nya bruket, vilket är ett svagt socioekonomiskt område, säger kunskapsnämndens ordförande Jenny Karlsson (C) till Sveriges Radio.

Men många föräldrar är kritiska till förslaget.

– Jag skulle gärna vilja veta hur Murgårdsskolan presterar. Jag vill gärna veta vad man gjort för insatser så jag kan få en förståelse om de här insatserna kommer att fungera kommande tio år, säger David Ejdhagen, som har barn på Västanbyns skola, till Sveriges Radio.

Malin Järnkrok, vars äldsta barn går i sexan och redan flyttats till Murgårdsskolan, är mer frispråkig när hon talar med Gefle Dagblad.

– Förslaget är en katastrof. Barnen används i ett integrationsprojekt som inte funkat bra, säger hon til tidningen.

Förslaget får även kritik från Sverigedemokraterna i Sandviken, som blev kommunens näst största parti med 22,5 procent i senaste valet.

– Vi tycker inte vi ska använda barn som integrationsverktyg, säger Per Kihlgren (SD) som menar att flytten kommer försämra skolresultatet för barnen från Västanbyns skola.

– Vi vill fokusera på riktade satsningar istället, säger han till Sveriges Radio.

Lars Haglund (S) säger emellertid till Sveriges Radio att Murgårdsskolan redan får mer resurser, utan att det hjälper skolans resultat.

– De säger, lärarna och pedagogerna, det räcker inte med resurser, vi måste göra en strukturell förändring, säger Haglund, som menar att kommunen ”behöver följa med” i samhällets förändring.

– Jag tror att det här är bästa lösningen för stunden, samhället förändras hela tiden och vi behöver följa med, menar han.

Läs även: DEBATT; Socialdemokraterna använder skolbarn som integrationsåtgärd

Läs även: Barn tvingas byta skola för att integreras: ”Anpassningsbara”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag