Mesut Özil slutar i tyska landslaget – skyller på rasism

Mesut Özil lämnar det tyska landslaget. Foto: Wikimedia Commons
  • Söndag 22 jul 2018 2018-07-22
E-post 90

TYSKLAND Megastjärnan och mittfältaren Mesut Özil meddelar att han lämnar det tyska landslaget efter fiaskot i sommarens fotbolls-VM. ”Jag är tysk när vi vinner, och invandrare när vi förlorar”, skriver han på Twitter.

Mesut Özil, 29, debuterade för Tyskland i en träningsmatch mot Norge 2009 och hann göra totalt 92 landskamper. Höjdpunkten blev VM-guldet i Brasilien 2014.

Tysklands VM-flopp i somras kantades av en kontrovers med tyska förbundet, skriver Aftonbladet. Orsaken var den bild där Mesut Özil flankerade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, tillsammans med Ilkay Gündogan och Cenk Tosun.

Bilden fick stort genomslag i media och spelarna, samtliga med turkiska rötter, fick mycket hård kritik för att ha poserat med Erdoğan. Under söndagen släppte Özil ett långt uttalande på Twitter. I inlägget försvarar han händelsen – och går samtidigt till attack mot tyska fotbollsförbundets president Reinhard Grindel.

”Kan inte sköta sitt jobb”

”Jag tänker inte längre acceptera att vara en syndabock på grund av att han (Grindel) inte kan sköta sitt jobb. Jag vet att han ville ha bort mig från laget efter att bilden publicerades”, skriver mittfältaren och fortsätter:

”Så länge jag har den här känslan av rasism och respektlöshet så kommer jag inte att fortsätta representera Tysklands landslag på internationell nivå. Jag brukade bära den tyska tröjan med stolthet och glädje, men nu gör jag inte det. Det har varit ett svårt beslut för mig eftersom mina lagkamrater, ledarstaben och bra människor i Tyskland har gett mig så mycket.”


Özil, som representerar Arsenal på klubblagsnivå, drar en parallell till två före detta lagkamrater med polskt påbrå i landslaget – Miroslav Klose och Lukas Podolski.

”Ingen refererar till dem som ’tysk-polska’ så varför kallas jag ’tysk-turk’? Beror det på att det är just Turkiet? Beror det på att jag är muslim?” skriver han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag