Metro rättar felaktiga uppgifter som blivit virala – invandrare får ÄNNU MER pengar i bidrag

Foto: Faksimil Metro
  • Onsdag 5 sep 2018 2018-09-05
E-post 1087

SVERIGE När Metros Viralgranskare tar sig an virala uppgifter om hur mycket bidragspengar invandrare kan få ut kommer man fram till att det är fake news. I själva verket kan en invandrare få ut flera tusen kronor mer än vad som påstås i sociala medier.

Enligt Viralgranskaren sprids just nu falska uppgifter i sociala medier om hur mycket pengar en invandrarfamilj kan få ut maximalt i bidrag. Uppgifterna kommer från en gammal artikel i Fria Tider men har nu börjat delas igen. Siffrorna är således föråldrade då bidragsnivåerna har förändrats över åren.

Räkneexemplet utgår från en familj med en ensamstående mamma samt barn i åldrarna 12, 13 och 14 som bor tillsammans i en hyresrätt på 85 kvadratmeter med 7 000 kronor i hyra. Genom att utnyttja en rad olika bidrag kan en sådan invandrarfamilj få ut 21 810 kronor i månaden skattefritt, enligt den gamla artikeln.

Men dessa uppgifter är alltså inte uppdaterade. Viralgranskaren har räknat på saken och kommit fram till att invandrarfamiljen skulle kunna få ut ännu mer pengar idag. Med alla olika sorters bidrag inräknade kan familjen få ut 24 175 kronor per månad, uppger Viralgranskaren.

Fakta Så mycket kan en invandrarfamilj få ut i bidrag

6 776 kronor i etableringsersättning
3 000 kronor i etableringstillägg
4 480 kronor i barnbidrag
4 719 kronor i underhållsstöd
5 200 kronor i bostadsbidrag
24 175 kronor i månaden skattefritt

Källa: Viralgranskaren

Läs även: Haveriet i Aktuellt: Här ifrågasätter SVT-reportern att forskaren Joakim Ruist skrivit rapport om invandring ”Kan användas i valrörelsen”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag