Metros nya inriktning: Ska ta betalt för att publicera debattartiklar

Bild: Emil Frisk/Johan Annerfelt/Wikimedia Commons
  • Måndag 12 aug 2019 2019-08-12
E-post 314

Metro upphör som en gratis nyhetstidning – men Metro kommer enligt ägaren Christen Ager-Hanssen finnas kvar med ny inriktning. I en intervju med Dagens Media säger AgerHanssen att Metro kommer göras om till en debattsajt där det kostar att publicera sig.

– Varför ska man betala journalister när man kan få betalt för att publicera innehåll? Det är olönsamt att bedriva journalistik i ett litet mediehus som Metro. Det man kan göra är att bredda innehållet, få fram fler åsikter och plocka in det som sker i sociala medier i ett större rum. Företag och intresseorganisationer är intresserade av att betala för att bli publicerade. Vi ska bli en helkommersiell kanal, säger Ager-Hanssen till Dagens Media.

Läs även: Metro och Politism lämnar ett tomrum

Metros chefredaktör Thomas Eriksson kommer att lämna tidningen, och enligt Ager-Hanssen kommer ingen ny chefredaktör behövas.

– Vi kommer att ha någon som är ansvarig för sajten, men vi driver inte en journalistisk produkt på det sättet. Vi är ett medium medium med stor räckvidd som tillhandahåller en mångfald genom att vi låter alla politiska partier, alla intresseorganisationer, privatpersoner och pensionärer att uttala sig. Och de får betala för sig, säger Ager-Hanssen.

Det kommer kosta 5 000 kronor för en privatperson att publicera sig i nya Metro. För företag kommer priset ligga på 30 – 50 000, medan pensionärer får rabatt och bara kommer behöva betala 1 000 kronor.

Lyssna även på: Fokus ekonomiredaktör Sidea: Så bidrog Nyheter Idag till att sänka Metro

Sajten ska även fortsättningsvis publicera journalistiskt material, men enligt Ager-Hanssen ska man göra det utan att anställa några nya journalister. Istället ska man köpa in material från andra bolag inom Custos-sfären.

– Vi kommer att ha ett eget team som producerar men de arbetar inte i Metro. Vi har anställda journalister i andra Custos-bolag, där har vi inte fack och kollektivavtal och sådant skräp, säger Christen Ager-Hanssen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag