MH17 sköts ned av rysktillverkad missil

Foto: Yuriy Lapitskiy/Creative Commons
  • Tisdag 13 okt 2015 2015-10-13
E-post 17

UTRIKES En nederländsk haverikommission slog idag fast att Malaysia Airlines flight 17, som kraschade i östra Ukraina i juli förra året, sköts ned av en rysktillverkad missil.

Splitter, såväl som färgpartiklar, från en rysk luftvärnsrobot av typen Novator 9K37 Buk har bland annat hittats i besättningens kroppar, rapporterar AP.

Enligt haveriutredningen detonerade missilen bara någon meter från flygplanets nos och dödade omedelbart besättningen i cockpit. Resten av de 298 som var ombord omkom därefter av syrebrist, köld, flygande objekt eller kraftiga lufströmmar när flygplanet bröts sönder och kraschade.

Även ryska Ruptly rapporterar under tisdagen om den nederländska haverirapporten, men lägger större tonvikt vid att den ukrainska regeringen inte stängde luftrummet över östra Ukraina för civil trafik. Enligt haveriutredningen borde luftrummet ha stängts med tanke på att området var en krigszon.

– Månaderna innan kraschen sköts åtminstone 16 militära flygplan och helikoptrar ned över östra Ukraina. Ukrainska myndigheter kände till det. De konstaterade att vapensystem ibland användes som kunde nå upp till den höjd som civila trafikplan flyger på. Trots allt detta gjorde Ukraina ingenting för att stänga luftrummet, sade haverikommissionens ordförande Tjibbe Joustra idag.

Det är än så länge oklart vilken sida av konflikten som sköt ned MH17, men en reporter från Associated Press uppgav i samband med nedskjutningen förra året att denne nyligen sett ett Buk-system i staden Snizhne nära gränsen till Ryssland. Staden kontrollerades av ryska separatister och det mesta tyder på att det var separatisterna som låg bakom nedskjutningen.

Den ryska försvarskoncernen Almaz-Antei, som tillverkar luftvärnsroboten Novator 9K37 Buk, är kritisk till den nederländska haverikommissionens rapport. Koncernen har tidigare bland annat föreslagit att MH17 kan ha skjutits ned av ett äldre Buk-system som inte längre är i produktion och som även den ukrainska militären använder sig av.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag