Tusentals migranter stormade spansk kuststad: ”Allvarlig kris för Spanien och Europa”

Pedro Sánchez och landgränsen till Ceuta. Foto: Faksimil Facebook / Public Domain
  • Lördag 22 maj 2021 2021-05-22
E-post 313

SPANIEN En stor migrantkris inträffade tidigare i veckan då flera tusentals migranter anstormade den spanska kuststaden Ceuta i norra Afrika. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez kallar händelsen för ”en allvarlig kris för Spanien och Europa”.

Under måndagen anlände fler än 7 000 migranter till den spanska staden Ceuta i norra Afrika, rapporterar El País.

De illegala migranterna tog sig till staden genom att simma från den närliggande marockanska staden Fnideq. En del ska enligt uppgift ha använt sig av simbrädor. Marockanska myndigheter ska inte ha gjort något för att stoppa anstormningen.

Anstormningen av migranter ledde till att Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, ledare för socialistpartiet PSOE, fick ställa in en resa till Paris för att istället adressera den eskalerande situationen vid gränsen.

På en presskonferens i tisdags talade han ut om händelsen.

– Den territoriella integriteten vid gränsen till Ceuta och Melilla (en annan spansk stad i Nordafrika), vilket också är också EU:s gränser, kommer vid alla tillfällen att försvaras av den spanska regeringen, under alla omständigheter och med alla nödvändiga medel, sade han enligt El País.

Under tisdagen sattes militären in för att kontrollera situationen i den spanska kuststaden, rapporterar El País.

I ett inlägg på Facebook beskriver premiärministern händelsen som ”en allvarlig kris för Spanien och Europa”.

Läs även: Afrikanska migranter klättrade över stängslen i spanska Melilla

Situationen i Nordafrika har uppstått i en tid då relationen mellan Spanien och Marocko blivit allt mer ansträngd. Detta efter att den marockanska underrättelsetjänsten upptäckt att Spanien upplåtit en sjukhusplats åt den allvarligt covidsjuke Brahim Gali, den 73-årige ledaren för den västsahariska separatistiska och militära organisationen Polisiario Front, en organisation som är bannlyst i de delar av Västsahara som är under marockansk kontroll.

Vården av Gali ska ha varit den utlösande faktorn till att marockanska gränsmyndigheter lät anstormningen ske. Händelsen är den största enskilda anstormningen av migranter i landets historia, enligt El País.

Läs även: Strid om yttrandefriheten i Spanien efter att rappare greps

Läs även: Spansk politiker skrev att män inte kan bli gravida – stängdes av från Twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag