Migrantbåt lägger ned på grund av ”oavbrutna angrepp”

Bild: Faksimil Youtube
  • Fredag 7 Dec 2018 2018-12-07
E-post 525

Skeppet Aquarius, som plockat upp migranter utanför afrikanska kusten på medelhavet och fört dem till europeiska hamnar, lägger ned sin verksamhet. Det meddelar organisationerna Läkare utan gränser (MSF) och franska SOS Méditerranée, som bedrivit verksamheten, i ett pressmeddelande.

Enligt organisationerna är beslutet följden av ”oavbrutna angrepp” på Aquarius, och ”nödvändigt för en hållbar återgång till räddningsaktioner på centrala Medelhavet”.

Läs mer: Panama drar in Aquarius registrering – migrantbåten kan fastna i hamn utan flagg

– Vi vägrar att sitta overksamma på land när människor fortsätter dö på havet. Så länge som människor fortsätter att försöka sig på den farligaste sjöfärden i världen kommer SOS Méditerranée fullfölja sin sjöfartsmässiga plikt och svara på nödrop på alla tänkbara professionella sätt, säger Frédéric Penard, operationschef på SOS Méditerranée, i ett uttalande.

Organisationerna menar vidare att ”18 månader av kriminalisering, avlegitimisering och förtal” har lett till ”nya hot mot livräddande uppdrag” och att dödssiffrorna på grund av detta stigit i Medelhavet.

– Bara i år har mer än 2 100 personer som vi känner till dött på Medelhavet, medan många fler har hejdats av den EU-stödda libyska kustbevakningen, och förts tillbaka till förfärliga förhållanden i Libyen. Aquarius har hjälpt till att fylla ett tomrum i medelhavet, och nu har de återkommande och oacceptabla attackerna resulterat i att detta stoppats, säger Verena Papke, chef för SOS Méditerranée i Tyskland.

Läs mer: Spanien nobbar migrantskepp – Aquarius kräver säker hamn

Flera EU-länder vid Medelhavet har vägrat Aquarius hamn, och Italiens inrikesminister Matteo Salvini har kallat båten ”en taxiservice” för migranter från Libyen till Italien. Sedan 2013 har 700 000 migranter tagit sig till Italien över medelhavet, enligt France24.

Frankrikes president Emmanuel Macron har kritiserat den italienska regeringens politik och kallat den ”cynisk och oansvarig”. Men Macron har själv kritiserats för att Frankrike inte öppnat sina hamnar för migranterna.

Aquarius var den sista båten som plockade upp migranter i Medelhavet.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag