Migranter med spionuppdrag kom till Norge 2015

Genrebild. Migranter tar sig över gränsen mellan Serbien och Ungern 2015. Bild: Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 8 jan 2024 2024-01-08
E-post

Under migrantkrisen hösten 2015 kom över 5 000 syrier, afghaner och irakier in i Norge via gränsen i Nordnorge, och flera hundra av dem sökte asyl varje vecka. Nu uppger norska säkerhetstjänstens chef för kontraspionage Alte Tangen att flera av migranterna hade spionuppdrag åt främmande makt.

– Då lade PST stora resurser på att leta efter främmande underrättelser i migrationsströmmen som kom. Vi upptäckte att främmande länder hade skickat med uppdrag till personer, säger Alte Tangen i norska säkerhetstjänstens podcast.

De misstänkta personerna blev omhändertagna, men Tangen vill inte kalla dem för ”spioner”.

– Detta var inte underrättelseagenter i traditionell mening utan personer som hade lurats eller hotats av underrättelseorganisationer att utföra uppdrag åt dem, säger Tangen till NRK.

Enligt Rysslandsforskaren Karen-Anna Eggen, som inriktat sig på landets gråzonsoperationer, är det den ryska säkerhetstjänsten ”styr showen” i norr, där migranterna kom.

Hon menar att migrantströmmen 2015 inte hade varit möjlig utan Rysslands inblandning, och att det hela kan ha fungerat som ett stresstest av de nordiska myndigheterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag