Migranter rev gränsstängsel och kastade sten – slogs tillbaka av polska styrkor

Bild: Faksimil Twitter
  • Tisdag 16 nov 2021 2021-11-16
E-post 1186

BELARUS/POLEN Det har varit en hektisk dag vid den polsk-belarusiska gränsen. Migranter har försökt bryta sig genom stängsel och attackerat polska trupper med stenar och andra föremål. På polska sidan använder man vattenkanoner och tårgas för att trycka tillbaka de som vill korsa gränsen.

På tisdag förmiddag attackerade migranter vid polska gränsen polska gränstrupper med stenar och rev ned ett gränsstängsel. Den belarusiska journalisten Hann Liubakova skriver på Twitter att de belarusiska soldater som vanligtvis följer migranterna hade försvunnit när gränsen attackerades.

Läs även: Uppgift: Migranter beväpnas med tårgas av Belarus

Polens försvarsdepartement skriver på Twitter att en polsk soldat träffades av en sten i ansiktet under tisdagens angrepp. Han ska inte ha fått livshotande skador.

Videoklipp från försvarsdepartementet visar hur migranter försöker riva stängslen vid gränsövergången i Kuźnica, och hur polska styrkor försvarar gränsen med vattenkanoner. Angriparna beskrivs som mestadels unga, aggressiva män. En av migranterna visar sig vara beväpnad med en slangbella.

Läs även: Ann Linde: Migranterna får söka asyl i Belarus

Ett annat videoklipp visar på nära håll hur migranter attackerar polska soldater och poliser.

Reuters rapporterar att uppskattningsvis 4 000 migranter befinner sig vid gränsen som bevakas av över 20 000 polska poliser och soldater.

På torsdag ska Irak skicka ett flygplan till Minsk för att hämta hem de medborgare som följer med frivilligt. Men enligt uppgifter tillåter inte belarusiska myndigheter migranterna vid gränsen att återvända till huvudstaden.

Lyssna även på: Därför håller Polen gränsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag