Ann Linde: Migranterna får söka asyl i Belarus

Ann Linde Foto: CTBTO CC BY 2.0
  • Tisdag 16 nov 2021 2021-11-16
E-post 1982

BRYSSEL På måndagen kom EU:s utrikesministrar överens om att utöka sanktionerna mot Belarus som ett svar på att landet skickar tusentals migranter från länder som Irak och Afghanistan mot unionens östra gräns – framför allt mot Polen.

Det nya paketet med sanktioner kommer att bli klart under de kommande dagarna och rikta sig mot flygbolag, resebyråer och individer som har varit inblandade i Belarus angrepp, rapporterar Reuters.

Sveriges Radio uppger att inflödet av migranter till Belarus genom flygningar från Mellanöstern till stor del har stoppats efter påtryckningar från EU. Men problemet med de tusentals migranter som redan är vid gränsen och försöker ta sig in i EU kvarstår.

– De måste få filtar och mat och vatten och allting sånt här, och sedan måste de hjälpas tillbaka till sina länder, om de inte har asylskäl och då får de söka asyl i Belarus, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) till radion.

Även TT-AFP rapporterar att utrikesministern betonar behovet av humanitär hjälp till de som hon kallar ”flyktingar”.

– De här stackars flyktingarna måste få hjälp med filtar, madrasser, mat, dryck och så vidare. Det kan bli en humanitär katastrof. Redan är det förfärligt för många av dessa som har lurats dit, säger Linde.

TT-AFP rapporterar vidare att Polen tänker inleda bygget av sin gränsmur mot Belarus i december. Muren väntas sedan vara klar under första halvan av nästa år.

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har hotat med att transportera migranterna vidare västerut om inte Polen öppnar en ”humanitär korridor” till Västeuropa.

– Vi skickar dem till München med våra egna plan, om det så behövs, säger Lukasjenko enligt Belta.

På torsdag kommer Irak att skicka ett flygplan till Belarus för att hämta hem de medborgare som väljer att återvända.

Polska myndigheter lägger kontinuerligt upp videoklipp på Twitter där man visar vad som pågår vid gränsen. Klippet nedan uppges visa hur belarusiska myndigheter försöker sabotera ett stängsel för att låta migranter passera illegalt.

Läs även: Uppgift: Migranter beväpnas med tårgas av Belarus

Läs även: Experten: ”Han har framför allt inrikespolitiken för ögonen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag