Migrationsdomstolen beviljar medborgarskap för psyksjuk brottsling

Foto: Flickr
  • Onsdag 21 Nov 2018 2018-11-21
E-post 418

En 40-årig man som tidigare dömts för bland annat grov misshandel fick avslag på sin ansökan om medborgarskap då Migrationsverket inte ansåg att han uppfyllde kravet på ett ”hederligt levnadssätt”. Men Migrationsdomstolen går emot Migrationsverkets beslut, rapporterar Dagens Juridik.

Mannen överklagade beslutet till Migrationsdomstolen i Malmö, med hänvisning till att han begick brotten för 13 år sedan.

I juli 2005 dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han har han vid två tillfällen vårdats i öppen rättspsykiatrisk vård, men återintogs i oktober 2014 till sluten vård.

Han förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret och domen år 2005 rörde bland annat grov misshandel vid två tillfällen, olaga hot, narkotikabrott och skadegörelse.

Tingsrätten slog fast att mannen skulle ha dömts till ett längre fängelsestraff om han inte hade dömts till rättspsykiatrisk vård.

Mannen var då redan tidigare dömd för misshandel, snatteri, rånförsök, narkotikabrott, försökt till tillgrepp av fortskaffningsmedel och egenmäktigt förfarande.

Läs även: ”Vid Gud, jag kan slakta dig” – mångkriminell invandrare blev medborgare efter drygt ett år

Migrationsdomstolen menar dock att bedömningen av en människas ”hederliga levnadssätt” ska göras med tyngdpunkt på sökandens framtida levnadssätt.

Domstolen hänvisade också i sin dom till ett regeringsbeslut från 1989 där det ställdes krav att en person måste skrivas ut från rättspsykiatrisk vård innan medborgarskap kan bli aktuellt, men delade inte  regeringens uppfattning om att ”slutlig” utskrivning måste ha skett, utan underströk i stället att regelverket för rättspsykiatrisk vård har ändrats.

Istället kom man alltså fram till att mannen ska få medborgarskap beviljat. ”Vid en sammantagen bedömning anser migrationsdomstolen att X (mannen) numera uppfyller kravet på hederligt levnadssätt. Migrationsdomstolen beaktar därvid att tillräckligt lång tid har förflutit sedan han begick brottet och att han vistats i Sverige under mycket lång tid”, skriver domstolen.

Migrationsverket har överklagat domen till Migrationsöverdomstolen, som ska pröva frågan om mannen uppfyller kravet på ”hederligt levnadssätt”.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag