Migrationsöverenskommelsen MÖK möter hård kritik

Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Fredag 23 okt 2015 2015-10-23
E-post 277

SVERIGE Under fredagen stod det klart att den rödgröna regeringen har kommit överens med allianspartierna om en migrationsöverenskommelse. Men innehållet i den nya överenskommelsen möter hård kritik. ”Det blev mer än ingenting, men heller inte mer än en tumme”, skriver Marcus Svensson i tidningen Smålandsposten.

Nu har den rödgröna regeringen tillsammans med allianspartierna nått en migrationsöverenskommelse, om flyktingsituationen. Den nya överenskommelsen har i sociala medier fått förkortningen MÖK och ska förstås som en ersättare till den tidigare kritiserade decemberöverenskommelsen, DÖ.

Den nya överenskommelsen omfattar totalt 21 punkter. Ett av förslagen i MÖK är att göra verklighet av TUT – tillfälliga uppehållstillstånd. Men förslaget om de tillfälliga uppehållstillstånden har flera undantag vilket i praktiken gör liten skillnad mot hur det fungerar idag.

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson förklarar närmare varför MÖK inte kommer göra någon större skillnad. Den främsta anledningen är att familjeåterförening ska vara möjlig och Gudmundson citerar en forskare i migrations- och integrationspolitik som förklarar att de nya förslagen inte kommer att påverka antalet asylsökande.

Även tidningen Smålandsposten tar upp MÖK på den egna ledarsidan där Marcus Svensson konstaterar att det i praktiken handlar om ett slag i luften. Han hittar dock en sak han finner positiv, att försörjningskraven vid anhöriginvandring kommer att skärpas.

”Men resultatet är ungefär som i sagan om Mäster Skräddare. Det blev mer än ingenting, men heller inte mer än en tumme”, summerar Svensson.

En annan del av MÖK handlar om RUT-avdraget som nu även ska omfatta IT-tjänster. Även pensionerade lärare ska åter kunna komma i arbete som en resursförstärkning i svenska skolor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag