Migrationsverket: Alexandras misstänka mördare är vuxen

Tidningen Daily Mail fick kritik för att de var kritiska till att Alexandras mördare bara var 15 år. Nu visar det sig att misstankarna i allra högsta grad var befogade.
  • Torsdag 11 feb 2016 2016-02-11
E-post 5783

Den man som är häktad för mordet på Alexandra Mezher på ett HVB hem i Mölndal tidigare i år, är enligt migrationsverket över 18 år gammal. Detta framkommer i verkets beslut om avslag på mannens ansökan om uppehålls och arbetstillstånd som tidningen Göteborgsposten tagit del av.

Den man som häktats som misstänkt för ett mord och ett mordförsök på ett HVB hem för ensamkommande flyktingbarn den 25 Januari i år är vuxen. Detta framkommer i migrationsverkets beslut om avslag på mannens ansökan om arbets och uppehållstillstånd, skriver tidningen Göteborgsposten. Verket kan inte med säkerhet säga hur gammal mannen är, men konstaterar att han är över 18 år.

– Migrationsverkets beslut att han är vuxen har betydelse även i brottmålet, säger kammaråklagare Linda Wiking till Göteborgsposten.

Då mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet på Alexandra Mezher och mordförsöket på ytterligare en boende på HVB hemmet, sades det att han skulle vara född år 2000. Det är ett påstående som kraftigt ifrågasattes i sociala medier då bilder på mannen började spridas på nätet. Kritiken steg ytterligare efter ett uttalande av Mölndals kommunalråd Marie Östh Karlsson (S), som tolkades som ett försvar av gärningsmannen.

– Det är tråkigt och traumatiskt för alla, speciellt för familjen, men också för arbetskamraterna naturligtvis. Sen kan jag inte låta bli att låta tanken gå till mannen som gjort dådet, det är också en människa bakom, sade Östh Karlsson då.

Kommunalrådet omnämnde alltså redan då den misstänkte som en vuxen man, något som alltså nu bekräftas. I den brittiska tidningen Daily Mail ifrågasattes även gärningsmannens ålder, något som fick tidningen Expressen att reagera kraftigt i en ledare med titel ”Daily Mail blev svensk rasist-media”.

”Daily Mail tvekade inte att spekulera fritt på nyhetsplats om den häktade personens ålder eller psykiska hälsa. Med tydliga citationstecken kring ’15-årige’ använde man en spekulativ ton som är direkt oansvarig. Sanningen är att ingen vet. Identitet och därmed ålder är under utredning”.

På Migrationsverkets hemsida står att det är den sökande som själv ansvarar för att fastställa sin identitet, ålder och sina asylskäl. Bedömningen är mer generös när det gäller barn.

”När det gäller frågan om sökanden är underårig, dvs. barn, finns ett större utrymme för att bedöma den uppgiften som sannolik. I ärenden som rör barn ska särskilda överväganden göras med hänsyn till barnets hälsa, utveckling samt barnet bästa i övrigt”, står att läsa på Migrationsverkets hemsida.

Åtalet mot den häktade mannen beräknas vara klart den 25 februari. Åklagare Linda Wiking säger till Göteborgsposten att misstankarna har stärkts under utredningens gång.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag