Migrationsverket: Konflikten i Afghanistan drabbar inte hela landet

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild Migrationsverket
  • Tisdag 29 aug 2017 2017-08-29
E-post 464

AFGHANISTAN Migrationsverket har publicerar en ny bedömning över säkerhetsläget i Afghanistan. I bedömningen fastslås att även om inre stridigheter fortsätter finns det säkra provinser i landet, därför kommer utvisningar av afghaner fortsätta.

Migrationsverket fastslår i sin senaste säkerhetsbedömning att konflikten i Afghanistan inte drabbar alla delar av landet och att individuella prövningar av asylsökande från Afghanistan ska fortsätta.

– Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som lag och praxis kräver för att alla som är afghanska medborgare ska ha rätt att stanna, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande på Migrationsverkets hemsida.

Migrationsverket kommer framöver tillämpa principen om ett så kallat internt flyktingalternativ. För de asylsökande som inte kan återvända till sin hemort kan de bli utvisade till en säker provins i Afghanistan. Den senaste bedömningen om säkerhetsläget i Afghanistan från Migrationsverket är från december 2016. På grund av att konflikten i Afghanistan utvecklats på flera håll har därför Migrationsverket publicerat en ny, uppdaterad bedömning av läget.

– Vi följer utvecklingen noga i Afghanistan och gör kontinuerligt bedömningar av säkerhetsläget. Detta görs även utan att ett nytt rättsligt ställningstagande publiceras. Men de förändringar vi sett nu har aktualiserat behovet av ett nytt rättsligt ställningstagande, säger Beijer i pressmeddelandet.

Migrationsverket har länge bedömt situationen i Afghanistan som allvarlig och därför är det många från Afghanistan som får skydd i Sverige. Under 2017 har 83 procent av de ensamkommande barnen och 49 procent av samtliga afghaner fått uppehållstillstånd som skyddsbehövande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag