Migrationsverket: Oklart om fler ansökningar beror på generösare anhörigregler

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman CC BY-2.0
  • Måndag 5 aug 2019 2019-08-05
E-post 2051

SVERIGE Nyligen trädde nya regler i kraft som gör att fler anhöriga till asylinvandrare har rätt att stanna i Sverige. Om detta har fått någon effekt är dock oklart, enligt Migrationsverket, trots att antalet ansökningar har ökat.

Sedan den 20 juli har även anhöriga till så kallade alternativt skyddsbehövande rätt till tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. De generösare reglerna är ett resultat av Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L.

En genomgång av Expressen från tidigare i år visade att gruppen alternativt skyddsbehövande – många av dem syrier och afghaner – består av över 20 000 personer. Det handlar med andra ord om tiotusentals anhöriga som nu har fått rätt att stanna i Sverige.

Sveriges Radio rapporterar att Migrationsverket dock inte vet om de nya reglerna har fått någon effekt. Myndighetens system gör nämligen ingen skillnad på ansökningar från anhöriga till flyktingar och anhöriga till alternativt skyddsbehövande.

Visserligen har det inkommit fler ansökningar om familjeåterförening än väntat, men om det beror på de nya reglerna är alltså oklart.

– Det går inte att dra den slutsatsen, det kan mycket väl vara så men det går inte att se det i de underlag som vi har, säger Henrik Holmer, ekonomi- och planeringschef på Migrationsverket, till Sveriges Radio.

Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) har valt att inte kommentera Sveriges Radios nyhet.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag