Migrationsverket säger upp alla privata asylboenden

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild Migrationsverket
  • Måndag 13 nov 2017 2017-11-13
E-post 445

SVERIGE Fram till slutet av 2018 ska Migrationsverket avveckla alla privata asylboenden. Sen 2016 har myndigheten avvecklat 40 000 platser och även egna lägenhet samt boenden ska minska på antalet platser.

Migrationsverket har under det senaste året avvecklat över 40 000 platser på tillfälliga, privat drivna, asylboenden. I dagsläget finns det cirka 6000 tillfälliga platser kvar men Migrationsverket har som ambition att, fram till juni nästa år, avveckla alla privat drivna asylboenden, det uppger Sveriges Radio.

Migrationsverket genomgår en minskning av utgifter gällande asylboenden. Under 2018 kommer myndigheten även kraftigt minska mängden platser i egna lägenheter och boenden. I slutet av 2018 räknar Migrationsverket med att endast ha 25 000 platser kvar.

Efter 2018 kommer Migrationsverket ha 15 000 färre platser än när den stora flyktingkrisen började under 2015.

– Vi ska hushålla med statliga medel och ha en anpassad kapacitet utifrån det antal asylsökanden som kommer, säger Kenneth Karlsson som är boendechef på migrationsverket, till Sveriges Radio.

Skulle det visa sig att platserna inte räcker efter 2018 förlitar sig myndigheten på ramavtal med de företag som drivit asylboenden. Men så längre de privata boenden inte behövs får inte de privata aktörerna betalt.

Ett av de privata asylboenden som avvecklats är Kallgården i Åre kommun. Boendet avvecklades för ett år sedan och fastigheten har stått tomt sen dess. Idag står boendet väntades om Migrationsverket skulle behöva fler platser.

– Vi får se hur vi kommer att agera nu, det verkar som att vi kommer att avveckla och sälja fastigheten, säger Jan Känngård som är styrelseordförande och delägare i företaget Hmo Omsorg som drev asylboendet på Kallgården, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag