Migrationsverket stoppar utvisningen av Denis

  • Onsdag 17 okt 2018 2018-10-17
E-post 483

Utvisningen av sexåriga Denis stoppas tills vidare. Migrationsverkets presschef säger att beslutet gick för snabbt, och Migrationsverket meddelar att ärendet inhiberats.

Migrationsverket stoppar nu utvisningen av sexåriga Denis till Ukraina, enligt pressmeddelande på Migrationsverkets hemsida.

– Vi kan konstatera att vi gick till beslut för snabbt. Det finns flera utredningsåtgärder som vi borde ha vidtagit. Det är sådant vi kommer att arbeta med nu, säger Per Ek, presschef vid Migrationsverket i ett uttalande.

Läs även: Så svarar Migrationsverket om sexårige Denis som ska utvisas (PLUS)

”Migrationsverket har på onsdagen inhiberat det ärende som gäller en ukrainsk sexårig pojke som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Detta görs för att Migrationsverket anser att det finns fler omständigheter som behöver utredas närmare.”, skriver Migrationsverket i pressmeddelandet.

”För att ett barn utan vårdnadshavare ska kunna utvisas krävs ett så kallat ordnat mottagande för barnet i hemlandet. Ett ordnat mottagande kan innebära att barnet får bo hos släktingar i hemlandet, exempelvis. Det är sådana aspekter som kommer att utredas vidare, liksom de alternativ som finns i Sverige” skriver Migrationsverket vidare.

Denis uppehöll sig illegalt i Sverige tillsammans med sin ukrainska mor fram till den 10 mars i år då modern hittades död i en lägenhet i Södertälje. Sedan dess har Denis bott hos sina morföräldrar, som har uppehållstillstånd i Sverige. De har ansökt om att adoptera pojken – men istället ville Migrationsverket utvisa Denis till Ukraina, där han saknar nära anhöriga och riskerade att hamna på barnhem.

Läs även: Övertygad om att Denis mamma blev mördad – nu kan polisen hämta honom för utvisning vilken dag som helst

Beslutet att utvisa Denis har väckt stor uppmärksamhet, med en namninsamling som i skrivande stund har över 50 000 underskrifter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag