Migrationsverket vänder – Putinkritiker får stanna

Bild: Pressbild Volante förlag
  • Fredag 25 nov 2022 2022-11-25
E-post 60

Migrationsverket ändrar beslutet att utvisa den putinkritiska författaren Liza Alexandrova-Zorina till Ryssland. Alexandrova-Zorina har en svensk make och ett svenskt barn, och riskerade fängelse i Ryssland på grund av sin kritik av Putin.

Den putinkritiska författaren Liza Alexandrova-Zorina, vars make och barn är svenska medborgare, skulle utvisas från Sverige till Ryssland trots att hennes kritik av Putin kan leda till fängelse i hemlandet.

Men efter hårda kritik vänder nu Migrationsverket och låter Alexandrova-Zorina stanna i landet, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det har fortfarande inte sjunkit in att de ändrat beslutet, jag tror fortfarande inte att det händer. Men jag är så tacksam för det stöd jag fått från alla människor, från mina kollegor och vänner, tidningar och helt okända personer som skrivit till mig och visat sin solidaritet, säger Liza Alexandrova-Zorina till DN.

– I Sverige kan man via medier och kampanjer tvinga Migrationsverket att erkänna sina misstag. Det känns skönt. Det hade varit helt omöjligt att göra detsamma i mitt hemland, fortsätter hon.

Läs även: Putinkritisk författare ska utvisas till Ryssland

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag