Migrationsverket: ”Vi behöver 1000 nya boendeplatser per dygn”

Sverige tar just nu emot stora volymer invandrare, något som migrationsminister Morgan Johansson har att hantera. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons samt Josh Zakary / Flickr
  • Söndag 4 okt 2015 2015-10-04
E-post 2510

MALMÖ Under en presskonferens på lördagen i Migrationsverkets lokaler i Malmö meddelade myndigheten att det nu behövs 1000 nya boendeplatser per dygn. – Vi börjar närma oss vägs ände, konstaterade myndighetens generaldirektör Anders Danielsson.

Invandringstakten till Sverige slår i princip alla rekord med över tusen människor om dagen. Volymerna är så stora att det krävs 1000 nya boendeplatser per dygn, en volym som närmast är omöjlig för Migrationsverket att hantera. Istället tittar myndigheten på att använda lösningar för krissituationer.

På en presskonferens i Malmö i Migrationsverkets lokaler förklarade myndighetens generaldirektör Anders Danielsson hur pass akut situationen nu är.

– Vi börjar närma oss vägs ände. De platser som vi har bett kommuner att inventera kommer vi snart behöva använda. Det handlar om gymnastiksalar och stora salar som används vid krislägen. Det är inte den mottagning vi är vana vid, men det är så här situationen ser ut just nu, förklarade Danielsson.

”Kommer bli en svår höst”

Samtidigt som myndigheter kämpar med de extraordinära volymerna av invandrare som kommer till Sverige får de stöd och hjälp från frivilligorganisationer. Flera medier har berättat om privata initiativ för att hjälpa människor som vill ta sig till Sverige, eller resa vidare mot Norge eller Finland.

Detta engagemang adresserades av migrationsminister Morgan Johansson (S) som också närvarande på presskonferensen. Men även Johansson varnade för att det är en tuff period som väntar svenskt asylmottagande.

– Det som är till Sveriges fördel i den här svåra situationen är att vi har starka och organiserade institutioner och många frivilliga som gör ett fantastiskt arbete men det kommer bli en svår höst. Det kommer bli svårare innan det blir bättre, avslutade Morgan Johansson.

Oro sprids på internet över flyktingmottagandet

Men det är inte bara migrationsverkets generaldirektör och migrationsministern som varnar för en tuffare period framöver. Författaren och bloggaren Lars Wilderäng funderar med anledning av presskonferensen i Malmö och han konstaterar att situationen är på väg att bli ohållbar.

”Slutsatsen bör bli att migrationshanteringen havererar nästa vecka”, konstaterar Wilderäng efter att ha tittat på möjligheterna att hitta bostäder åt de som kommer till Sverige.

Vidare listar han tänkbara alternativ till hur migrationen kommer att hanteras framöver. Två av alternativen handlar om att stänga gränserna, antingen fysiskt eller juridiskt. Det tredje alternativet handlar om att släppa allt fritt.

”Invandringen släpps helt ultraliberalt fri och vem som helst släpps in i landet och kan de facto stanna så länge de kan ordna uppehälle (kåkstad ala romerna) och försörjning”, skriver Wilderäng.

Det är också det ultraliberala alternativet som Wilderäng tror är mest tänkbart. Detta motiverar han med att de andra alternativen ”är omöjliga då man har målat in sig i ett hörn med humanitär stormakt och öppna hjärtan och samarbetar inte med rasister”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag