Migrationsverkets generaldirektör: Ingen framtid för permanenta uppehållstillstånd

Migrationsverket tar emot flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: Privat
  • Onsdag 25 okt 2017 2017-10-25
E-post 409

SVERIGE Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets generaldirektör, uppger att det inte finns någon framtid för att Sverige ska gå tillbaka till den migrationspolitik som fördes innan flyktingvågen 2015. Detta trots att en av regeringspartiernas migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm, uppgav att det är regeringens ambition att återgå till den nivå som gällde 2015 efter nästa val.

Under 2016 drev riksdagen igenom skärpta asyllagar om tillfälliga uppehållstillstånd och som gäller i tre år. Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets generaldirektör, säger nu att det inte kommer ske någon återgång till permanenta uppehållstillstånd, det uppger SVT Nyheter.

Efter den stora flyktingvågen 2015 drev regeringen igenom lagar om att anpassa svensk migrationspolitik till EU:miniminivå och som började gälla från och med den 20 juli 2016.

De nya asyllagarna skapade en splittring mellan regeringspartierna och miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm, försäkrade att det var regeringens ambition att återgå till den gamla migrationspolitiken efter valet.

Statsminister Stefan Löfven var inte lika säker gällande asyllagarna i framtiden och uppgav att man får se över omständigheterna när de tillfälliga asyllagarna löper ut.

Under socialdemokraternas partikongress 2017 inkom det flera motioner om att Sverige måste återgå till den migrationspolitiken som gällde innan regeringens anpassning till EU:s miniminivå.

Den linje som Sverige däremot driver är att permanenta uppehållstillstånd måste införas i hela EU. Migrationsminister Heléne Fritzon (S) uppger att Sverige är i förhandlingar med resten av EU för införandet av en gemensam migrationspolitik. Hon uppger även att Sverige inte kan gå sin egen väg med migrationspolitiken i förhållande till resten av EU utan måste ansluta sig till ett system för hela EU.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag