Miljöpartiet bekämpar ”bilnormen” – vill ha skatt på parkering vid köpcentrer

Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia.
  • Måndag 20 aug 2018 2018-08-20
E-post 290

SVERIGE Gillar du att ta lådcykeln när du åker och storhandlar? Då gör du helt rätt enligt Miljöpartiet, som vill bekämpa ”bilnormen” genom att införa parkeringsskatt vid köpcentrer.

Det är i en debattartikel i Dagens industri som miljöpartisterna Karin Svensson Smith och Emma Berginger kommer med förslag som ska göra att färre åker bil. Detta för att minska användningen av fossila bränslen som enligt miljöpartisterna leder till höjda temperaturer, mer torka och fler bränder.

Ett av förslagen handlar om att ta ut en parkeringsskatt vid externa köpcentrer, arbetsplatsparkeringar och andra ställen. Att det är gratis eller billigt att parkera på dessa ställen innebär nämligen att fler tar bilen dit. Om det blir dyrare kommer folk att cykla istället.

Den som storhandlar på ett köpcentrum ska alltså forsla hem varorna medelst cykel. För Aftonbladet förklarar Karin Svensson Smith att man kan använda en lådcykel om inte styret räcker till.

”Bilnormen” ett problem

– Det kan vara en så kallad Christiania-cykel. Men det finns många olika varianter när man har fler kassar än vad som passar att hänga på styret, säger Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson.

Enligt Svensson Smith fungerar cykeln minst lika bra eller bättre än bilen för kortare transporter.

– Bilnormen är en slags sammanfattning av vad jag upplevt under 16 år som parlamentariker i Trafikutskottet och som privatperson. Den handlar om att bilen och vägen alltid kommer först. Och när det uppstår problem så vill man justera i bilen eller utrymmet för bilen i stället för att tänka: vad är problemet? Är det att fler kommer till skada i trafiken? Eller att bilarna har för mycket miljöpåverkan och tar för mycket plats i städerna, säger hon till Aftonbladet.

Läs även: Magnus Hansson: Miljöpartiet är Sveriges skadligaste parti

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag