Miljöpartiet går till val på ökad invandring

Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 25 mar 2018 2018-03-25
E-post 7053

SVERIGE Sveriges Radios Ekot har läst Miljöpartiets förslag till valmanifest som inkluderar en mer generös invandringspolitik som en av huvudpunkterna.

Sedan flyktingkrisen 2015 gäller en strängare men tillfällig migrationslag i Sverige. Den upphör nästa år, och nu står det klart att Miljöpartiet vill återgå till mer generösa regler – det visar partiets förslag till valmanifest som ska antas på partiets kongress i maj.

– Vi är tydliga med att erkänna att det här inte är en politik som vi hade fört om vi varit själva. Men vi är i ett läge där regeringssamverkan också innebär väldigt tuffa och svåra kompromisser, sade språkröret Gustav Fridolin till Ekot hösten 2015 om den strängare lagen.

Att värna asylrätten är en av de sex prioriterade områdena i valmanifestet, och det innebär bland annat att permanenta uppehållstillstånd ska bli regel för de som söker skydd i Sverige. Nu är regeln istället att uppehållstillstånden är tillfälliga.

Ligger under riksdagsspärren

Dessutom vill man att flyktingar ska kunna återförenas med sina familjer i Sverige, och att de som är svårt sjuka eller särskilt utsatta ska få stanna här. Det inkluderar till exempel hbtq-flyktingar och kvinnor som flyr hedersvåld. Enligt Ekot skiljer detta sig från Socialdemokraternas nuvarande linje.

Däremot skriver partiet inget om huruvida gränskontrollerna vid Öresundsbron ska bli kvar eller inte.

Samtidigt rapporterar SVT Nyheter på söndagsmorgonen att Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren i en ny undersökning från Novus. Partiet får 3,8 procent, vilket är partiets lägsta notering hittills i Novus mätningar. Tappet sedan valet 2014 är störst bland yngre väljare.

– Jag tror att genom att fortsätta vara tydliga med våra förslag, genom att visa våra värderingar och stå för mer hopp och framtidstro i debatten, så tror jag att många av de unga väljarna kommer att rösta på Miljöpartiet igen i valet som kommer, säger partisekreteraren Amanda Lind till SVT.

Kommer MP:s mer generösa invandringspolitik vara ett vinnande recept i valrörelsen?
8539 röster (se resultat)

Läs även: PLUS! Miljöpartiets regeringspolitik dödade gräsrötterna i Hjo

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag