Miljöpartiet på svag folkölsnivå i Aftonbladet/Demoskop

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Torsdag 29 jun 2023 2023-06-29
E-post 0

Ännu en mätning visar att Miljöpartiet inte får någon skjuts i opinionen sedan Per Bolund aviserat sin avgång som språkrör. Partiet tappar en halv procentenhet i juni månads mätning från Aftonbladet Demoskop, och får därmed samma procent som en svag folköl, det vill säga 2,8.

Det innebär att MP hamnar en bra bit under riksdagsspärren. Dessutom blir de mätningens minsta riksdagsparti.

– Bolunds förtroende har inte stärkts som brukar vara bruklig för en företrädare som avgår, säger Demoskops vd Karin Nelsson till Aftonbladet.

I övrigt visar mätningen på stiltje i opinionen, då samtliga förändringar ligger under en procentenhet. I ett något längre perspektiv noterar Nelsson en nedgång för Socialdemokraterna från deras tidigare mycket höga nivå.

– S tappar något från det höga väljarstöd som uppmättes i början av året när de låg på högst på 35,3 procent. Senast de hade så stort stöd i opinionen var i början av 2014, då man också befann sig i opposition, säger Nelsson.

På andra sidan blockgränsen noterar Moderaterna en positiv trend och etablerar sig som näst största parti. Men för det blågula regeringsblocket i stort ser det bistert ut.

– Moderaterna har tagit väljare från övriga Tidöpartier, vilket gör dem till vinnare i regeringsunderlaget. Men flertalet tycker att regeringen gör ett dåligt jobb och utmaningar saknas inte med gängskjutningar, en svår Natoprocess, kombinerat med krig i närområdet, lågkonjunktur och höga priser, säger Nelsson.

Aftonbladet demoskops mätning i juni

Undersökningen omfattar 2408 intervjuer under perioden 13 - 25 juni och har genomförts som en webundersökning. Skillnad sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 34,1 (-0,4)

Moderaterna 21,5 (+0,3)

Sverigedemokraterna 19,1 (+0,2)

Vänsterpartiet 8,7 (+0,6)

Centerpartiet 4,7 (-0,2)

Kristdemokraterna 4,1 (+0,1)

Liberalerna 3,0 (-0,2)

Miljöpartiet 2,8 (-0,5)

Övriga partier 2,1 (+0,2)

Läs även: MP-kollaps i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag