Miljöpartiet vill ge 35000 ensamkommande barn över 18 år permanent uppehållstillstånd

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Lördag 27 maj 2017 2017-05-27
E-post 2699

SVERIGE Ensamkommande barn, som kom 2015, som är över 18 år gamla och som fått avslag ska få en ny chans till permanent uppehållstillstånd. Det slog Miljöpartiets kongress fast under lördagen. – Jag är så stolt över att få kämpa för det här partiet som tar de här barnens framtid på allvar, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.

År 2015 kom ungefär 35 000 så kallade ensamkommande barn till Sverige. När de kom uppgav de att deras ålder var under 18 år. En stor andel av dessa individer har på grund av långa handläggningstider inte hunnit få svar på om de får stanna i Sverige. Under tiden har de hunnit fylla 18 år vilket gör det svårare att få uppehållstillstånd och flera har också fått avslag. Men det vill Miljöpartiet nu ändra på.

Under helgen har MP haft kongress i Linköping och partiet slog fast att de som fyllt 18 år, men som kom 2015 som ensamkommande och uppgav sig vara barn, ska få en ny chans till permanent uppehållstillstånd. I praktiken betyder förslaget att vuxna män som befinner sig i Sverige ska beviljas uppehållstillstånd som om de vore barn.

– Jag är så stolt över att få kämpa för det här partiet som tar de här barnens framtid på allvar. Vi har fajtats för de här barnen sedan de första avslagsbesluten började komma, säger Fridolin om de vuxna männen till Aftonbladet.

För att Miljöpartiets nya linje ska bli verklighet krävs det att partiet lyckas samla en riksdagsmajoritet. Fridolin bedömer att det kan bli svårt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag