Miljöpartiets tal – ”Lata mäns intressen”

  • Onsdag 2 jul 2014 2014-07-02
E-post 0

ALMEDALEN Under onsdagen var det Miljöpartiets dag och Gustav Fridolin fick stryka på foten som talare till förmån för Åsa Romson. Det blev flera attacker mot män och Romson kräver mer feminism. – Män äter mer kött, var ett av argumenten från scenen.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson gick till frontalattack mot männen i Sverige. I flera av de samhällsproblem Romson valde att adressera tillskrev hon männen skulden. Kvinnor däremot, de är bättre i viktiga frågor, enligt Miljöpartiets språkrör.

– Det finns en oskriven regel i biståndspolitiken att om man vill förbättra barnens livsvillkor ska man satsa på kvinnorna. Kvinnor är också en bättre mall än män för bra klimatpolitik, förklarade Romson från scenen.

”Män äter mer kött”

Klimat och miljöfrågor har alltid varit centrala för Miljöpartiet, men i dagens tal fanns en tydlig ambition att tilltala feminister. Detta var tydligt i talet där männen fick skulden för klimathot och andra problem som Miljöpartiet vill åtgärda.

– Män släpper ut mer koldioxid än kvinnor. Män äter mer kött, åker mer bil, flyger mer och är mindre intresserade av att förändra sitt beteende för att skona klimatet, förklarade Romson.

Men kritiken mot männen tog inte slut där. Istället lät det på Romson som att det finns en konflikt mellan män och kvinnor, ett spår som normalt radikalare feminister argumenterar för.

– Dagens passiva klimatpolitik är att sätta lata mäns intressen framför kvinnor och barns. Det måste ifrågasättas.

Ännu mer männens fel

Genom flera retoriska frågor valde Romson att poängtera sådant hon vill ändra på, där hon ställde grupp mot grupp – i det här fallet män mot kvinnor.

– Vad är det som säger att mannen som sitter ensam i sin stadsjeep ska prioriteras högre än kvinnan som tar tunnelbanan in till jobben varje dag?

En av de frågor Miljöpartiet driver handlar om att lägga ner Bromma Flygplats i centrala Stockholm. Istället vill Miljöpartiet bygga bostäder på marken samtidigt som tusentals jobb riskerar att försvinna om Miljöpartiet får igenom sin linje tillsammans med Vänsterpartiet. Även den här frågan togs upp i talet.

– Vad är det som säger att mannen som flyger på affärsresa måste få en egen flygplats mitt inne i centrala Stockholm medan den kvinnliga studenten inte har nånstans att bo?, frågade sig Romson.

Förutom centralt belägna flygplatser är köttätande människor ett problem, enligt Miljöpartiet och Åsa Romson. Köttkonsumtion ställdes mot kvinnor i andra länder.

– Och vad är det som säger att den svenske mannens rätt att äta kött varje dag går före den sudanesiske kvinnans rätt att slippa klimatkatastrofer som förstör hennes skörd?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag