Miljöpartiets vänstersväng: högre skatter och bidrag

Märta Stenevi Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet CC BY-NC-ND 2.0
  • Söndag 30 maj 2021 2021-05-30
E-post 429

Miljöpartiet hoppas gå till val 2022 med ett nytt program för social rättvisa som innebär högre skatter och bidrag, i fall programmet godkänns av medlemmarna på höstens partikongress. Även regeringspartnern Socialdemokraterna vill satsa på höjd skatt inför valet med en ”miljonärsskatt” som ännu inte specificeras närmare.

Till höstens partikongress satsar Miljöpartiet på en vänstersväng inför valet 2022 med höjda bidrag och skatter, skriver Expressen.

På kongressen ska partimedlemmarna besluta om ett föreslaget nytt program för ökad social rättvisa, med höjningar av bland annat bostadsbidraget och skatt på kapital.

– Under lång tid har de politiska besluten ökat de ekonomiska klyftorna. Sverige har gått från att vara ett föregångsland vad gäller jämlikhet, till ett av länderna där klyftorna ökar snabbast, säger partiets språkrör Märta Stenevi.

Läs även: Stenevi: ”Vi skulle ha möjlighet att ta emot betydligt fler än vi gör i dag”

Samtidigt har Miljöpartiet suttit i regeringsställning under de sju senaste åren, det vill säga under den tid då politiska beslut har ökat inkomstklyftorna. Stenevi menar därför att partiet behöver en ”omstart” för att prioritera jämlikhet.

– Vi har gjort saker i regering, senast höjde vi bostadsbidragen för barnfamiljer, men det räcker inte längre med enskilda reformer. Vi som parti behöver en omstart där jämlikhet blir en prioriterad målsättning, säger Stenevi till Expressen.

Hennes språkrörskollega Per Bolund håller med.

– Jag känner en trygghet i att vi har gjort stora insatser, och att vi har fått in frågan i politiska överenskommelser. Sedan är det lätt att konstatera att det inte har gjorts tillräckligt. Där har vi ett ansvar. Mot den bakgrunden är det dags att ändra inriktning, säger Per Bolund till Expressen.

Stenevi menar att det inte är MP som går åt vänster, utan övriga partier som rört sig åt höger.

– Det är inte vi som gör en vänstersväng, snarare gör andra partier en kraftig högersväng, säger Stenevi till Expressen.

Läs även: Stenevi (MP): Vita kvinnor måste ”flytta på sig” för utlandsfödda

Även MP:s regeringspartner Socialdemokraterna satsar på ökad skatt inför valet. På fredagen föreslog en arbetsgrupp inom (S) under ledning av finansminister Magdalena Andersson bland annat en ”miljonärskatt som träffar dem med stora förmögenheter” i en debattartikel i Dagens Nyheter. Fastigheter ska undantas från förslaget, som också ska ha ett tak.

”Under den moderatledda regeringen infördes skattesänkningar och subventioner på hundratals miljarder, som delvis finansierades genom att inkomst­skyddet vid sjukdom, arbetslöshet och ålderdom försämrades” skriver Andersson med flera, nära sju år efter att Reinfeldts moderatledda regering lämnade makten.

Hur den föreslagna miljonärsskatten ska se ut specificeras inte närmare, och Magdalena Andersson vill inte säga till SVT Nyheter vilka grupper som kommer att drabbas av förslaget.

– Men den syftar såklart inte till att drabba vanliga löntagare och vanligt folk. Däremot ser vi att den rikaste procenten i Sverige har dragit ifrån rejält och blivit väldigt mycket rikare de senaste decennierna. Vi tycker att de ska bidra lite mer, säger Andersson till SVT Nyheter.

Läs även: Magnus Hansson: Miljöpartiet är Sveriges skadligaste parti

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag